Strulig start för nya tvärbanelinjen

Erik Nord reser ofta med Tvärbanan och ser fram emot att kunna åka hela vägen till Liljeholmen.
Erik Nord reser ofta med Tvärbanan och ser fram emot att kunna åka hela vägen till Liljeholmen.
Signalsystemet är trasigt, det blir elavbrott och tidtabellerna är dåligt synkade. Klagomålen på tvärbanan mellan Alvik och Solna har strömmat in till SL.

Men många tycker att man får ha överseende med barnsjukdomar.

Vid spåren mot Solna vid Alviks station står Patrik Linder och Alex Astring i gula reflexvästar. Sedan tre veckor är signalsystemet trasigt och de är stationerade här, förmodligen till mitten av januari, för att se till att inga människor kommer till skada.

– Folk klagar ganska mycket på allt som inte funkar, men de flesta är nog mest stressade, säger Patrik Linder och fäller ut sin arm med den röda flaggan när en man vill korsa spåret.

– De blir sura när de inte får springa för att hinna med, men det är bara att vara bestämd.

Efter ett stopp i trafiken på förmiddagen har tågen börjat gå igen. På en handikapplats ombord sitter Erik Nord från Liljeholmen. Han är van tvärbaneresenär.

– Jag ser fram emot att kunna åka hela vägen från Liljeholmen till Solna centrum, där en god vän har öppnat kafé. Det är bökigt att behöva byta, konstaterar han.

Ännu går det inte att åka tvärbanan från Solna till Sickla utan att byta, på grund av separata signalsystem. Ett nytt gemensamt har beställts men leveransen har försenats rejält och systemet kommer inte att vara i bruk förrän nästa höst.

Under de 18 första dagarna med tvärbanelinjen fick SL ta emot 83 klagomål. De flesta angående problemen med signalsystemet, resenärerna tvingas byta tåg och linjernas tidtabeller är dåligt synkade. Solna-tågen går endast var 15:e minut och det pågår ständigt arbete på linjen, oftast på nätter och helger så det blir många avbrott i trafiken. SL kallar det första året för erfarenhetsdrift.

– Allt ska trimmas in och förbättras, säger Jesper Pettersson på SL:s pressavdelning.

Den nya tvärbanesträckningen kommer inte att gå med full kapacitet förrän tidigast nästa höst, vilket är mer än två år efter den ursprungliga tidsplanen.

Vad tycker du om nya tvärbanan?

Jennifer Lärking, Bällsta bro:

– Jag åker till och från jobbet och ör det mesta fungerar det bra. Någon gång har det varit vagnfel, men jag har haft tur och brukar komma i tid.
Mikail Budakei, ­Segeltorp:

– Det var mycket problem i början och nu när vintern kommer är jag beredd på att det blir det igen. Men jag åker bara en station och för det mesta fungerar det fint.
Emma Berger, ­Danderyd:

– Man får förvänta sig att det är lite problem i början. Den är inte så snabb, men trevlig. Den är väldigt mycket bättre än ersättningsbussarna.
Rolf Johansson, Hallonbergen:

– Jag har försökt åka flera gånger men då har den inte kommit enligt tidtabell. När den fungerar slipper åka in till Fridhemsplan och byta när jag ska till Hässelby.