Strulig väg till nytt körkort

Arne Silverbielke blev bestulen på sin plånbok. Utan legitimation kan han inte få ut vare sig ett nytt körkort eller sina livsvikiga mediciner.
Arne Silverbielke blev bestulen på sin plånbok. Utan legitimation kan han inte få ut vare sig ett nytt körkort eller sina livsvikiga mediciner.
Ficktjuven gjorde Arne Silverbielkes liv till ett helvete. Utan id-­handlingar kunde han ­inte få ut livsviktig ­medicin – eller en ny ­legitimation.

Efter veckor av byråkrati – och Mitt i:s hjälp – lyckades han till slut få ut sitt nya körkort.

För sex veckor sedan blev 82-årige Arne Silverbielke ficktjuvad på sin plånbok. Bankkort, legitimation och körkort försvann i kuppen. Han spärrade alla kort snabbt och beställde ett nytt körkort från Transportstyrelsen. Men när han skulle hämta ut det blev han varse vilken djävulsk rävsax ficktjuven satt honom i.

– Jag hade ju ingen legitimation att visa upp, och mitt pass var för gammalt.

För att få ut körkortet var någon tvungen att intyga att han är han, men några nära vänner har han inte, och de närmsta släktingarna bor i Västerås.

– Jag får inte ut mina viktiga mediciner och kan ju dö. Det oroar mig något enormt, jag kan inte sova på nätterna. Jag är i ett ekorrhjul, säger Arne Silverbielke när han tar emot oss i hemmet på Skytteholmsvägen.

Mitt i:s reporter och fotograf är egentligen på plats för att göra en intervju om stölden, men vi beslutar oss för att rycka in. Vi undertecknar en fullmakt från Transportstyrelsen som ger oss rätt att hämta ut Arnes rekommenderade brev.

Men på Hemköp stöter vi på patrull.

– Ni måste registrera fullmakten på ett av Postens företagscenter, säger kvinnan bakom disken.

Eftersom Arne går med käpp och saknar SL-kort bestämmer skjutsar vi honom till Frösunda torg. Där är en rullgardin neddragen framför kassaluckan. Kontoret är endast öppet mellan klockan 8.30 och 10, men vi hör röster på andra sidan gardinen.

– Hallå, kan någon hjälpa mig, det är alarmerande bråttom, ropar Arne in genom kassaluckan.

Inget svar.

Vi åker vidare till Solna business park där Posten har sitt andra ­företagscenter. Det är öppet. Kvinnan bakom disken stämplar fullmakten och berättar att den ska skickas vidare.

– Det tar cirka fem arbetsdagar innan den har registrerats. Sedan får du ett brev hem om att du och fullmaktstagaren kan gå och hämta ut ditt brev, säger hon.

Veckan efter har fullmakten äntligen registrerats och vi stämmer träff på Hemköp igen.

Efter några minuters väntan får Arne sitt efterlängtade körkort.

– Jag vet inte hur jag skulle ha klarat detta utan er hjälp. Man är så fullkomligt hjälplös, ­säger han.

Men enligt Anette Rihagen, chef för Postens ombudsnät, har för­farandet skett helt enligt mall.

– Vi måste hålla en hög säkerhet när det gäller körkort. Fullmakten måste vara skriftlig och registrerad, det är ett krav från Transportstyrelsen, säger hon.

Förut kunde man endast hämta ut rekommenderade brev på Postens företagscenter, nu kan man göra det hos alla ombud, vilket ökat tillgängligheten, menar hon.

– I det enskilda fallet förstår jag att det blir krångligt. Men samhället bygger på att du ska kunna ­legitimera dig, slår hon fast.

Fakta

Kommunen kan hjälpa dig

Solna stad har flera tjänster där äldre kan få praktisk hjälp i knepiga situationer.

Fixarservice som sköts av Krister Knutsen är en allt i allo-tjänst för äldre över 65 år. Krister kan hjälpa till med det mesta.

Äldreombudsmannen Birger Nords uppdrag är att bistå äldre som fortfarande bor hemma.

Både Fixarservice och Äldreombudsmannen nås via Solna stads kontaktcenter på 746 10 00.

Källa: Solna stad