ANNONS

Den som struntar i visningar kan spärras

Hyresrätt
Hårdare regler för bostadssökande utreds.
Om man tackar ja till tre visningar utan att dyka upp – då kan man spärras i sex månader. Nu utreder bostadsförmedlingen hårdare regler för bostadssökande.
ANNONS

Idén om att OSA till lägenhetsvisningar kommer från liberalen Joar Forssell. I en skrivelse till Bostadsförmedlingen föreslår han att bostadssökande som tackat ja till tre visningar, utan att dyka upp bör spärras i tre månader.

– Vi tycker att det låter positivt och vi ska titta vidare på det under året i samband med att vi utvecklar vårt nya verksamhetssystem, säger Jenny Nordqvist, pressansvarig på Bostadsförmedlingen.

Spärras i ett halvår

Däremot tycker Bostadsförmedlingen att den bostadssökande  som inte gått på visningar som den anmält sig till bör spärras i sex månader istället för tre. Det skriver de i ett tjänsteutlåtande.

Idag behöver inte bostadssökande som bjudits in till en visning tacka ja eller nej och kan inte straffas om hen inte dyker upp.

Men ett system där den bostadssökande måste svara på en inbjudan, skulle underlätta för både Bostadsförmedlingen, fastighetsägaren och andra bostadssökande, enligt Jenny Nordqvist.

Fler kan bjudas in

De som blir inbjudna till en visning är i första hand de som har gjort en intresseanmälan och har längst kötid. Om några tackar nej till en visning kan Bostadsförmedlingen bjuda in fler personer, med kortare kötid, och på så sätt garantera fastighetsägaren att det kommer önskat antal personer på visningen.

Ett system där bostadssökande måste OSA till visning kan bli aktuellt först i samband med att det nya verksamhetssystemet införs, preliminärt i slutet av året. Innan dess måste förslaget godkännas av styrelsen.