Nu får de som struntat i cellprov testkit i brevlådan

Charlotta Sävblom RCC
"Gör testet!" uppmanar överläkare Charlotta Sävblom.
Ett nytt grepp provas nu för screening av livmoderhalscancer. De som uteblivit från provtagning i många år erbjuds självtest.

Nu börjar testkit för upptäckt av HPV-virus skickas ut till kvinnor i Stockholms län. Totalt kommer 35 000 kvinnor att få självtester hem i sina brevlådor.

De har alla uteblivit från de cellprovtagningar som kvinnor mellan 23 och 64 kallas till.

– Gör testet, och om du får besked att du bär på HPV, kom till uppföljande provtagning, säger överläkare Charlotta Sävblom vid Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, som samordnar screeningen för livmoderhalscancer.

Ersätter inte cellprov

Provet visar på förekomst av HPV i slidan, som kan orsaka cellförändringar. Självtest för HPV ersätter inte ett cellprov taget av barnmorska eller gynekolog, som tas från livmodertappen, utan indikerar att ett sådant behöver göras.

De som nu får självtester har inte kommit på kontroll på över 11 år eller längre.

Vävnad tas bort

Om de bär på viruset, och om de vid uppföljande kontroll och utredning visar sig ha cellförändringar på livmodertappen som behöver behandlas, så görs en så kallad konisering där en liten bit vävnad tas bort.

– Ett test som visar på förekomst av HPV innebär inte alltid att det finns cellförändringar. Men det är viktigt att utreda detta då vissa typer av HPV kan ge cellförändringar som i ovanliga fall kan leda till livmoderhalscancer, säger Charlotta Sävblom.

Kan vara tecken på cancer

Cancer i livmoderhalsen drabbar runt 550 kvinnor i Sverige varje år. I Region Stockholm insjuknade 117 kvinnor i livmoderhalscancer 2017.

Varje år kallas omkring 135 000 kvinnor till cellprovtagning i regionen. De som är under 50 år kallas vart tredje år, och de över 50 vart sjunde. De som uteblir från provtagning får årliga påminnelser.

76 procent av stockholmskvinnorna hörsammar kallelsen, vilket är en lägre täckningsgrad än i riket, där 83 procent kommer till provtagning.