Strypmördaren hade nyligen blivit frisläppt

Mannen band Vårbybon, misshandlade honom och ströp honom till döds i en lägenhet i Fittja.

En månad tidigare hade han blivit villkorligt frigiven från fängelset.

Nyligen föll domen mot den 21-åring som mördat en 49-årig man från Vårby i en lägenhet i Fittja i juli.

21-åringen, som nu dömts till fängelse i 16 år och utvisning för det plågsamma och utdragna mordet, hade ett långt kriminellt förflutet.

Den 7 juni, drygt en månad före mordet, hade han blivit villkorligt frigiven från ett fängelsestraff för bland annat rån. I maj hade han också blivit dömd till fängelse i två år för rån och misshandel, men den domen hade 21-åringen överklagat och han var därför på fri fot vid tidpunkten för mordet.

Den 49-årige Vårbybons syster började ana oråd när hennes bror inte dök upp på jobbet, och inte heller svarade i telefon. Till slut åkte hon och hennes man till lägenheten i Fittja som 49-åringen höll på att renovera. Där hittade de honom bunden och mördad på golvet.

Gärningsmannen och brottsoffret kände varandra sedan tidigare och hade den aktuella kvällen festat med whisky i lägenheten.

Under kvällen blev de dock osams och det slutade med att 21-åringen slog ner 49-åringen och band honom vid både fötter och händer med buntband. Misshandeln som pågick i timmar filmade 21-åringen med sin mobilkamera.

I förhören säger utredaren:

– Det sista du säger på filmen är ”Jag ska döda dig din hora.”

Men enligt 21-åringen var det aldrig meningen att döda 49-åringen.

– Du ville skrämma honom. Men det gick för långt? frågar polisen.

– Ja, svarar 21-åringen då.

Att 21-åringen inte skulle ha haft för avsikt att mörda 49-åringen tror inte tingsrätten på. I stället konstaterar man att 21-åringen inte gjort något för att hjälpa den skadade mannen, utan utsatte honom för både sparkar och slag som bland annat resulterade i tolv knäckta revben. Enligt rättsläkarna var det dock ett hårt spänt buntband kring halsen som slutligen blev 49-åringens död.

Förutom fängelse och utvisning ska 21-åringen ­betala skadestånd på drygt 80 000 kronor till offrets syster samt dödsboet.

Den dömdes försvarsadvokat Patric Olivero tycker att fängelsestraffet är i längsta laget.

– Vi har diskuterat att överklaga, men inte tagit något beslut. Vi var beredda på ett långt fängelsestraff, men hade räknat med att utvisningen skulle ge en större sänkning.

21-åringen har aldrig erkänt mord.

– Han har erkänt grov misshandel och vållande till annans död, säger Patric Olivero.

Du ville skrämma honom. Men det gick för långt?Ur polisens förhör