ANNONS

Studentbostäder blir provlabb

Efter årsskiftet börjar man på KTH:s campus bygga 300 studentlägenheter som samtidigt blir labb.
ANNONS

Studenterna skulle kanske kunna göra ditt badrum större eller mindre beroende på behov. Eller ha skjutbara väggar mot fasad för att göra väggisoleringen tjockare på den kalla vintern och tunnare på den varma sommaren så att lägenheten blir större.

– Man kan utmana byggregler för att få mer effektiv yta. Vår hypotes är att ny teknik kan ordna samma upplevda kvalitet på mindre yta, vilket kanske kan ändra hur små lägenheter man kan bygga, säger Jonas Anund Vogel som projektleder KTH:s ”Live-In-Lab”.

Studentbostäderna väntas stå klara 2017 och fylls av vanliga studenter. Husen blir uppdelade i en aktiv del där man testar ny teknik och en passiv del där fokus är på insamling av data för att möjliggöra studier om boendebeteende, livsstilar och teknik i system.

Lägenheterna byggs om årligen och ny teknik installeras och utvärderas. Visst kan man komma att testa spännande tekniska lösningar. Men egentligen handlar det främst om att se till att använda så lite onödig värme och el som möjligt.

En annan stor motivering till varför man genomför projektet är att det tar alldeles för lång tid att få ut nya tekniklösningar i vanliga hem eftersom tekniken måste testas under flera år.

– Här kan man testa prototyper som sedan kan användas direkt i miljöstadsdelar som Norra Djurgårdsstaden. I dag vågar inte byggherrarna testa ny teknik som inte verifierats i tester, säger Jonas Anund Vogel.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.