Studenter bjuds på alkoholfritt

En alkoholfri champagnefrukost i Edsbergsparken på studenten.

Det lockar Sollentuna kommun med på morgonen den 12 juni.

Att börja firandet med champagnefrukost är en vana trogen för många elever som tar studenten.

I år har Sollentuna kommun bestämt sig för att börja med en ny tradition för att hålla studenterna så nyktra som möjligt under dagen.

Mitt bland de uppsluppna studenterna i Edsbergsparken ska politiker och tjänstemän ställa upp ett bord och erbjuda alkoholfritt bubbel till alla som vill på morgonen under champagnefrukosten.

Anders Morin (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, hoppas att flera studenter ska välja det nyktra alternativet.

–Jag tror att det finns studenter som föredrar alkoholfritt. Det är viktigt att de kan välja det alternativet, säger han.

Varmare väder och skolavslutningstider innebär ett tillfälle för många ungdomar att testa alkohol för första gången.

Dessutom kan nämnas att 42 procent av Sollentuna­eleverna i årskurs två på gymnasiet dricker sig berusade minst en gång i månaden, enligt den senaste Stockholmsenkäten som kartlägger ungas alkohol- och drogvanor.

Allt detta gör både kommunen och polisen bekymrade.

Under studenten försöker polisen beslagta så mycket alkohol som de kan i Edsbergsparken på kvällen och de kontrollerar också att lastbilsflaken studenterna åker på är säkra.

– Det är viktigt att föräldrar pratar med andra föräldrar. Det kan vara så att en tjej ber sin mamma köpa en flaska vin som fyra kompisar ska dela på. Det är bara det att de andra tre tjejerna ber sina föräldrar om samma sak, och så har de varsin flaska, säger polisen Kåre Wegersjö.