Studenter får eget kvarter i nybygget

250 studentbostäder, 125 hyresrätter, en förskola och en ny ungdomsgård planeras nu i Kista. Det innebär att KFUM-gården rivs och får nya lokaler.

– Vi har hemskt slitna lokaler idag, så det ska bli spännande, säger fritidsledaren Naima Noori.

I dag presenteras planerna för det nya området Anholt 1, så att folk kan ta del av dem och tycka till. Naima Noori, som är en av fritidsledarna för ungdomsgården KFUM, är nyfiken på hur det är tänkt att bli.

– Jag har väntat på att få se planerna och vill gärna vara med och tycka till så det blir bra. Vi vill ha en stor hall och ett stort musikrum, säger hon.

Förslaget innebär att cirka 375 lägenheter byggs, varav 250 är studentlägenheter och cirka 125 hyresrätter. Det planeras även för en förskola och en ungdomsgård i området, som ligger vid Jyllandsgatan, nära Ärvingehallen.

KFUM-gården, som finns inom området idag, kommer att rivas för en ny ungdomsgård, som planeras att byggas närmare Kista centrum och sporthallen.

Även förskolan som finns på platsen idag rivs. Den nya förskolan, som är tänkt att rymma fem avdelningar, byggs i stället där KFUM-gården står idag.

– Tanken är att det passar förskolan bättre att ligga närmast Järvafältet. Då kan de springa direkt ut i lekparken som finns i närheten, medan fritidsgården kommer närmare tunnelbanan och sporthallen, vilket passar bättre för ungdomarna, säger Kalle Zetterholm på Utopia Arkitekter, som ritat husen.

Ungdomsgården föreslås att byggas i två våningar, med en källarvåning för musikverksamhet.

Från stadens sida har man ställt höga krav på intresseväckande arkitektur för att husen, som planeras som två kvarter, ska ge olika uttryck. Ett för studentbostäderna och ett för hyresrätterna.

– Kista är spännande och har mycket för sig. Det mesta som har hänt i Kista den senaste tiden har hänt i kontorsdelen. Det här är ett steg i att börja moderniserabostadssidan av Kista, säger Kalle Zetterholm.

Planerna ställs ut från den 28 januari till den 11 mars på bland annat Kista bibliotek.

– Vi ska även ha ett öppet hus den 27 februari i Kista träff. Där kommer vi från staden samt byggherrar och arkitekter att närvara, säger Oskar Bergström, handläggare på stadsbyggnadskontoret.