Studenter rasar mot byggkaoset

Paret Paula Fuentes Monti och Julian Kelly har en liten dotter och tycker att situationen är under all kritik. Erik Persson håller med och förutsätter nu att Micasa ger studenterna en kraftig hyresreduktion och att informationen förbättras.
Paret Paula Fuentes Monti och Julian Kelly har en liten dotter och tycker att situationen är under all kritik. Erik Persson håller med och förutsätter nu att Micasa ger studenterna en kraftig hyresreduktion och att informationen förbättras.
Studenterna på Majstångsvägen i Midsommarkransen bor sedan flera månader omgivna av en bullrande och farlig byggarbetsplats.

– Det är fruktansvärt. Varför fick vi inte veta det här i tid? undrar studenten och småbarnspappan Julian Kelly.

Byggnadsställningar täcker fasaderna, bullrande lastbilar backar på gården och mängder av byggjobbare rör sig i fastigheten Kastanjen i Midsommarkranen. Plötsligt hörs ett skarpt skärande ljud, då betongplattor sågas itu med maskin. Betongarbetena, och framförallt borrande i betongen, är det som stört studenterna mest.

– Du måste titta på den här filmen, säger Julian Kelly och visar en mobilsnutt när hans 1-åriga dotter äter frukost i oljudet.

– Hon blir ju jätterädd. Vi har tvingats lämna lägenheten klockan åtta på morgonen för att hon inte ska behövas utsättas för det här. Men det har hänt flera gånger att de börjat bullra ännu tidigare på morgonen, säger Julian.

Studenterna bor i de lägenheter som utannonserades på Stockholms stads bostadsförmedling i början av året. Det handlade om 41 nyrenoverade lägenheter, 26 ettor och 15 tvåor, med inflyttning den 1 april. Det lät toppen, tyckte studenterna.

I annonsen stod att lägenheterna hyrdes ut på tidsbegränsade kontrakt, eftersom fastigheten skulle återgå till omsorgsboende i framtiden.

Det som däremot inte framgick var att omfattande rivnings- och ombyggnadsarbeten skulle dra igång redan två månader efter inflyttning.

– Det var alldeles tyst om det ända till dagen då vi skulle skriva kontrakt och då hade vi redan sagt upp våra tidigare lägenheter, berättar Erik Persson.

Han är djupt kritisk till värden Micasas agerande.

– De har fört oss bakom ljuset, helt klart. Om vi hade vetat detta hade många av oss aldrig flyttat hit.

Missnöjet bland studenterna är omfattande. 35 personer har skrivit på en protestlista, brev har skickats till Micasa och en kritisk facebooksida har öppnats.

Listan över alla problem som studenterna tar upp är lång. Det handlar om portkoder som inte fungerat så att studenter fått klättra på byggnadsställningar för att ta sig in i sina lägenheter, om hissar som stått stilla så att studenterna fått gå genom farliga byggarbetsplatser med löst hängande kablar.

– Verktyg har ramlat ner från byggnadsställningarna. Byggjobbarna har hjälmar, men det har inte vi, säger Erik Persson.

Studenterna kräver nu en kraftig hyresreduktion och en förhandling har inletts mellan Micasa och Hyresgästföreningen.

Anders Nordstrand, vd på Micasa, skyller alla byggproblem och störningar på entreprenören Titania.

– De har misskött sig och inte följt våra hänsynsregler vad gäller störningar och information. Vi har haft möten med dem många gånger och både aviserat och fakturerat vite. Det är väldigt olyckligt att det blivit så här, säger han.

Men studenterna är ju också kritiska till att ni informerade så sent. Försökte ni mörka ombyggnaden?

– Nej, nej. När vi lade upp annonsen var vi inte säkra på när allt det här skulle dra igång. Det är klart att med facit i hand så borde vi ha informerat tydligare. Vi vill inget annat än att ha nöjda hyresgäster, säger Anders Nordstrand.

Entreprenören Titania menar att Micasa lägger över all skuld på dem.

– Visst, det har inte varit en smärtfri entreprenad. Vi har haft vissa problem. Men beställaren har också ett ansvar, säger Wojciech Wozniak, projektledare.