Studenter sprang ut i solsken

Klass NV09E springer och hoppar ut från Hersby gymnasium.
Klass NV09E springer och hoppar ut från Hersby gymnasium.
I ett riktigt skolavslutningsväder sprang Lidingös studenter ut från sina skolor i fredags. Ut till väntande släkt och vänner som gratulerade.

Sedan bar det vidare till den omdiskuterade flakturen.

Överlyckliga ungdomar sken ikapp med solen framför Hersby gymnasium. Efter en snabb omfamning av stolta familjemedlemmar bar det raskt av till nästa punkt på studentprogrammet: flakåkningen.

Det stod ett antal lastbilar och väntade på klasserna på grus­planen framför Hersby gymnasium. Lidingöpolisen var på plats med en patrull för att kontrollera fordon och chaufförer.

– Vi hade nog förväntat oss lite fler flak här, men vi vet att det står och väntar på andra ställen också. Vi har kollat säkerheten på flaken så att till exempel räckena är tillräckligt höga och pratat med förarna, sa Veronica Blomquist på Lidingöpolisen.

Som Mitt i Lidingö Tidning tidigare berättat har det inför studentfirandet funnits en diskussion om huruvida flakåkning ska vara tillåtet överhuvudtaget och polisen har haft en dialog med gymnasieungdomarna under året.

Önskemålet från polisens sida var att flaken skulle hålla sig på ön.

– Det kommer de inte att göra, även om chaufförerna gärna skulle vara kvar på ön, säger Veronica Blomquist.

Flakförbudet på vissa gator i city har gett effekt, men trafikstörningar var oundvikliga under fredagen då polisen beräknade att runt 55 flak skulle åka runt inne i city.

Flera Lidingöpatruller fick delta i en särskild studentinsats. Eftersom rondellen vid Sergels torg är förbjuden mark för flaken förutspåddes Karlaplan bli populär rundåkningsplats.

– Så har det blivit. De kör Valhallavägen och sedan Karlaplan, sa Veronica Blomquist.

Mattias Hallin gick ur NV09C kunde bekräfta det.

– Vi åker över Lidingöbron in till stan. Först tar vi Strandvägen, sedan en vända till Odenplan och sedan Karlaplan på vägen hem. Vi åker så länge vi får, men vi har inget starkare än folköl på flaket, försäkrade han.

Efter studentavslutningen ska polisen och Lidingö kommun utvärdera hur allt har gått. Då får man se om flakåkandet får fortsätta.

– Det är ett specialtillstånd och ett undantag, om det missköts får man inte det igen. Vi vill att de ska få fira men på ett säkert sätt, sa Veronica Blomquist.