Studenter tillverkar hållbara designerprylar

Studenternas produkter.
Studenternas produkter.
Studenter på Beckmans har tillverkat prylar som håller. Under en kort tid finns nu möjligheten att köpa kreationer av nästa generations formgivare.

För tredje året i rad slår Beckmans Designhögskola ihop sig med Designtorget och låter studenter testa sina skapelser i ett kommersiellt sammanhang.

– Att jobba tillsammans med formskolorna är den absolut bästa kanalen för att snappa upp unga talanger och nya produkter, säger Designtorgets vd Pål Kårfalk.

Eleverna får prova på hur det är att formge, men även räkna på ekonomin och paketering av sin produkt. Lyckas de riktigt bra kan Designtorget plocka upp den i det egna sortimentet.

Amanda Hasselström är kreativ chef på Designtorget och hon ser att frågor om hållbarhet får stort utrymme hos studenterna.
– För att bli en lyckad formgivare i dag måste man tänka på hållbarhet, både gäller miljön och den sociala hållbarheten. Man frågar sig om produkten för någonting gott med sig.

Hon berättar att man inte satt några begränsningar i år.
– Det har varit väldigt kreativt och man har kommit med nya typer av infallsvinklar. Bland annat har man arbetat på nya sätt med växtfärgning och glasblåsning.

Pål Kårfalk menar att det är svårt att nå ut som ung formgivare idag.
– Därför är det kul att vi kan vara en plattform.

Studenternas verk finns på butiken vid Sergels torg och går att köpa under en kort tid framöver.