ANNONS

Studenter tvingas flytta

Socialtjänsten behöver bostäder, liksom äldreomsorgen. Nu får de dela plats med studenterna på Folkparken.

– Tanken att blanda människor är god, men frågan är om man kommer prata med varandra, säger studenten Emmica Hallgren.
ANNONS

Att äldre, socialtjäsnten och studenter delar hus hör inte till vanligheterna.

Men nu händer det i Handen.

Haninge Bostäder släpper tre av sina våningsplan i ett av studenthusen på Folkparken för att möta kraven från äldreomsorgen och socialtjänsten. Från och med nästa månad börjar äldre flytta in i två plan, där de får gemensamma köksutrymmen och uppehållsrum. Precis som studenterna haft det – fram tills nu.

– Vi vill ha balans i antal studentlägenheter. Och vi får ett överskott när studenter flyttar till andra boenden mitt under terminerna, säger Christoph Vejde, vd för Haninge Bostäder.

Ett våningsplan i samma hus går till ungdomar och funktionsnedsatta som stöttas av socialen, vars boendebehov är enormt.

– Det kan också handla om barnfamiljer, men vi kommer inte att blanda människor hur som helst på vår våning, säger socialförvaltningens chef Kersti Hjelm.

Studenterna i de tre våningarna får nu flytta på sig. Vissa får annat studentboende precis i närheten, andra inte.

– Jag fick reda på flytten i förbigående när jag skulle lämna ett intyg. Haninge Bostäder sa att ”vi ska ju flytta på er inom 1,5 månad”. Jaha, vad bra att ni säger det, säger Emmica Hallgren, en av studenterna som berörs av flytten och som får hjälp av Haninge Bostäder att hitta en vanlig lägenhet.

I höstas, efter en längre tids problem med studenternas städning i de gemensamma köken och uppehållsrummen, påbörjade bostadsbolaget arbetet med att göra om samtliga allmänutrymmen och tvättstugor i husen till nya lägenheter. Bara de två våningar som nu tilldelas äldreomsorgen har utrymmena kvar.

ANNONS

En student i huset som Lokaltidningen Mitt i pratar med tycker att situationen är frustrerande. Han bor på våningen som socialen nu tar över.

– Jag flyttade in i juli och månaden efter fick jag veta att de skulle ta bort våra gemensamma utrymmen, vilket var 40–50 kvadratmeter som bara försvann. Ändå sänkte de inte hyran, och nu måste jag dessutom flytta till en mindre studentbostad. Att blanda pensionärer med högljudda ungdomar tycker jag är jättekonstigt, säger han.

Han får dock mothugg från Martin Lundqvist, äldrenämndens ordförande, som tackade ja till våningarna – och som hoppas att de snart nyinflyttade skaffar bostadsbidrag direkt.

– Man ska akta sig för att dela upp studenter och äldre var för sig. Det kan stimulera att ha en blandning i ett hus. Och här har äldre möjlighet till en hyfsad lägenhet till mycket bra pris.

När det gäller lägenheterna till socialtjänsten, så är det inte hugget i sten att studenter aldrig kommer tillbaka till våningen.

– Skulle socialen flytta, så hyr vi återigen ut dem som student- lägenheter eller ungdomslägenheter, säger Christoph Wejde.

Studenten Emmica Hallgren har bott på studentboendet på Folkparken i ett år. Nu måste hon flytta till vanlig lägenhet när socialen tar över våningen.

Att blanda pensionärer med högljudda ungdomar tycker jag är jättekonstigt.student

Fakta

Folkparkens studentbostäder

I fjol påbörjade Haninge Bostäder en ombyggnad av sina studentbostäder i två hus på Folkparken.

Äldreomsorgen och socialförvaltningen tar över tre av våningarna från studenterna.

De gemensamma utrymmena ersätts nu i stor utsträckning av fler lägenheter.

Ombyggnationen gör att beståndet bostäder ökar från 59 till 76.

Samtidigt minskar student-bostäderna från 59 till 54.

Källa: Haninge Bostäder