Studenter utnyttjas av bostadsbedragare

Många som är på jakt efter bostad på den tuffa marknaden faller offer för lurendrejare.

Nu varnar polisen för oseriösa lägenhetsuthyrare, och Vasastan är inte skonat från bedragare.

När höstterminen närmar ger sig allt fler studenter ut på den tuffa bostadsmarknaden – något som utnyttjas av bedragare som vill tjäna en slant.

Nu går Rikspolisstyrelsen ut med en uppmaning till folk att vara uppmärksamma när de letar lägenhet.

På Norrmalmspolisen har man noterat att många råkar ut för bedragare.

– Det är absolut någonting som förekommer även här i Vasastan, säger Jan Olov Lundgren, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

I samband med terminsstarter brukar den här typen av brott öka, skriver Rikspolisstyrelsen i ett pressmeddelande. Det är en bild som Jan Olov Lundgren delar.

– Vi har ingen statstik på det men jag har fått uppfattningen att sådana här brott ökar fram mot hösten.

Ett vanligt tillvägagångssätt för bedragarna är att utannonsera väldigt attraktiva lägenheter med fördelaktiga hyror på olika bostadssajter, för att sedan be de som faller för bluffen att betala in pengar trots att det inte finns någon lägenhet.

Annonser som verkar vara för bra för att vara sanna och kontaktpersoner som bor utomlands och vill ha betalt i förskott är tecken på att det kan röra sig om en bluff, enligt polisen.

– Särskilt vanligt är det att personen som hyr ut säger sig vara från England och uppmanar offret att föra över pengar via Western Union, säger Lars Minnedal, bedrägeriutredare på Stockholmspolisen,

Dessutom varnar polisen för att vissa bedragare går så långt som att skapa falska hemsidor för att framstå som seriösa fastighetsägare.

Lars Minnedal menar att det är väldigt svårt att få tillbaka pengar som man betalat till bedragare och att det därför är extra viktigt att tänka efter först.

– Jag vet ju själv hur det var som gammal student. Man kanske har fått plats på universitetet, behöver en lägenhet fort och inte har så mycket pengar, men använd hjärnan för farao, säger han.

Fakta

Så undviker du att åka på en blåsning

Ta kontakt med fastighetsägaren och kontrollera att personen som hyr ut bostaden har tillstånd till det.

Kräv legitimation på uthyraren och ha alltid ett hyreskontrakt.

Betala aldrig i förskott utan att ha skrivit kontrakt.

Använd inte anonyma betalningstjänster.

Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri.

Källa: Polisen