”Studenterna blir lyft för Tallkrogen”

Evelin Mattsson ska flytta in i en av ettorna på 26 kvadratmeter. I de nya lägenhetshusen finns också tvårummare på 40.
Evelin Mattsson ska flytta in i en av ettorna på 26 kvadratmeter. I de nya lägenhetshusen finns också tvårummare på 40.
Nu blir det fart och fläkt i Tallkrogen – i dag flyttar de första studenterna in i de nybyggda husen på Tallkrogsvägen.

I slutet av september kommer alla 137 lägenheter att vara fyllda med hyresgäster.

– Det känns jättespännande, säger 23-årige studenten Evelin Mattson.

Det var längesedan det byggdes nya hus i Tallkrogen. De flesta villorna stod klara på 30-talet och hyreshusen slutfördes i början på 50-talet.

Nu blir det ändring på det. I dag flyttar studenter in i ett av de nybyggda husen vid tunnelbanestationen, som innehåller 17 lägenheter. Nästa tisdag är det inflyttningsdag i ännu ett hus och i september kommer alla sju byggnaderna att vara fyllda med hyresgäster.

När Lokaltidningen Mitt i pratade med grannar i juli förra året var det många som var kritiska till bygget och var rädda för att området skulle bli stökigt.

Andra har reagerat på att husen är höga, om man jämför med villorna i området.

– I dag är det ovanligt att man bygger hus som är tre till fyra våningar höga. Om det här hade varit ett annat område, som inte är utpekat som ett riksintresse, hade de varit högre, ­säger Josa Lundbäck, vd vid byggföretaget Abascus.

Han tror att det är positivt för området att det flyttar in studenter och att innebär ett lyft för stadsdelens centrum.

– Jag tror det blir väldigt bra. Studenter har sällan bil och kommer säkert att handla mycket i den lokala butiken och på pizzerian.

Evelin Mattsson ska flytta in i sin nya etta på 26 kvadratmeter nästa tisdag.

Till hösten ska hon påbörja sitt tredje år på sjukhusfysikerprogrammet. Just nu bor hon hemma hos sina föräldrar i Enskede.

– Bostadssituationen för studenter i Stockholm är helt galen. Det tog ju fem år att få den här. Och man har ju sett hur folk tvingas bo på universitetsområdet en vecka innan terminsstart, säger hon.

Hyran för en etta ligger på 4 850 kronor i månaden och nyligen stod det klart att studenterna inte ska betala hyra under halva juli och hela december.

Enligt Josa Lundbäck hade en normal hyra för den här typen av lägenhet varit 5 600 kronor.

– Vi tycker inte att det är rimligt för studenter, de har inte mycket pengar att röra sig med. Många utnyttjar situationen med bostadsbristen och tar höga hyror eller har dålig standard. Vi vill bli störst på studentbostäder och tror på konceptet med en rimlig hyra.

De kommer säkert att handla mycket i den lokala butiken och på pizzerian.