Studenterna får jobba utomlands

Många drömmer om ett jobb utomlands, och för några elever blir det verklighet i sommar.

– Det är lite ­nervöst men ska bli jätteroligt, säger Frida Ishak.

Förra veckan tog Frida ­Ishak i Grödinge studenten från ekonomilinjen på S:t Botvids gymnasium i Norsborg. Nu väntar en månad i schweiziska staden Basel.

– Jag tror att jag kommer att lära mig mycket om mig själv och om den nya arbetsplatsen, säger hon.

Genom ett samarbete med riskkapital­investeringsbolaget Nordic Capital erbjuder S:t Botvids gymnasium sommarjobb på olika internationella företag. Förra året fick tolv ­elever chansen och i år finns det runt 20 platser. Initiativet kommer från Feyyaz Kerimo som är ansvarig på ekonomiprogrammet.

– De flesta av mina elever har utländsk bakgrund och svårt att hitta jobb. Jag har alltid kämpat för att de ska få samma chans som andra och nu får de kontakt med näringslivet och en merit i sitt cv, säger han.

Eleverna har fått skriva ett personligt brev till bolaget. De väljer sedan, tillsammans med Feyyaz Kerimo, ut elever som blir erbjudna ett jobb. Frida Ishak vet inte vad hon kommer att arbeta med än, men hon skulle ­vilja jobba med marknadsföring eller på labora­torium.

– Jag älskar att marknadsföra, jag hade UF-­företag innan där jag fick prova på det. Laboratorium har jag valt för att jag aldrig gjort något sådant innan, säger hon.

Efter sommaren vill ­Frida Ishak studera till socionom, men först ska hon före­bereda sig på de fyra ­veckor hon ska spendera ­utomlands.

– Det kommer att vara mycket känslor när jag ska åka men jag måste pusha mig själv att klara det.

Fakta

Arebete inom flera branscher

Eleverna erbjuds ­arbete inom bland annat branscherna bokföring, marknadsföring, reklam, bank, läkemedel, textil och finans.

En del arbetar i städer i Sverige men de flesta får jobb i olika europeiska städer.

Elever över 18 år får söka.

Arbetsgivaren står för hyra, försäkring, tur- och returbiljett och lön.

Källa: S:t Botvids ­gymnasium