Studentflaken blir stridsfråga

Vuxenvärlden och gymnasisterna befinner sig på kollisionskurs om formerna kring studentfirandet i år.Foto: Maria Stomrud
Vuxenvärlden och gymnasisterna befinner sig på kollisionskurs om formerna kring studentfirandet i år.Foto: Maria Stomrud
Polisen har förbjudit studentflak helt på gatorna runt Sergels torg. Och man vädjar till Lidingögymnasisterna att hålla sig på ön.

Men många kommer att strunta i vädjan.

– Alla kommer att åka in till stan, det är jag säker på, säger en Hersbyelev som vill vara anonym.

I mars fick Lidingös gymnasister ett brev om att de förväntades hålla sig i hemkommunen på studentdagen i stället för att åka in och visa upp sig i city.

De förväntades också hålla sig till en speciell färdrutt på ön. Då var ilskan stor, men när det nu på fredag är dags för utspring har känslorna svalnat.

– Efter att vi haft ett möte med polisen förstod vi att de inte kan stoppa oss från att åka in till stan utan att det bara var deras önskan att vi skulle hålla oss på Lidingö för att det skulle bli lugnare i city, säger Hersbyeleven.

Önskan var förknippad med ett ”hot” om att flakåkning kan förbjudas helt i framtiden om det inte lugnar ner sig med företeelsen i innerstan. Men det hotet bryr sig många inte om, utan tänker åka in till de gator där flakåkning är tillåtet ändå.

– Det är kanske egoistiskt, men man tänker väl mest på att ens egen studentdag blir rolig, säger Hersbyeleven.

Studentflak är sedan några ­dagar helt förbjudna på bland annat Sergels torg, Klarabergsgatan och Kungsgatan. Där vankas böter om man bryter förbudet, enligt Veronica Blomquist på Lidingö­polisen.

Hon har också hört att många studenter trots allt planerar att åka över bron, och säger att polisen inte kommer att kunna stoppa dem som gör så. Däremot ska de flaken punktmarkeras av polisen, man kommer att kontrollera alkoholförekomst, säkerhet och ålder extra noga.

– Om man befinner sig i city kommer man få en polisbil som följer efter en hela tiden. Jag tycker det verkar som en tråkig student, ­säger Veronica Blomquist.

Paula Jagric, brottsförebyggare på Lidingö vädjar till studenternas föräldrar att backa upp polisen och kommunen och försöka få ungdomarna att stanna på Lidingö. Hon tycker det är tråkigt att de unga inte tänker på sina yngre skolkamrater.

– Vi kan förbjuda flaken helt ­ i våra lokala föreskrifter, men vi har varit schysta och inte gjort det. Men i framtiden kan vi och Stockholms stad få göra det.