Studentlägenheter ska lyfta Björkhagen

Ett av fyravåningshusen med studentbostäder som ska byggas på Understensvägen.
Ett av fyravåningshusen med studentbostäder som ska byggas på Understensvägen.
Punkthuset med 10 våningar.
Punkthuset med 10 våningar.
Studentlägenheterna ska ligga inom den streckade linjen.
Studentlägenheterna ska ligga inom den streckade linjen.
Björkhagen får 187 nya studentlägenheter. I området planeras ytterligare 150 bostäder. Nytillskottet väntas leda till ett uppsving för handeln i centrum.

187 nya studentlägenheter ska byggas i Björkhagen. Det beslutade stadsbyggnadsnämnden, igår torsdag. Lägenheterna är fördelade på tre hus. Ett punkthus på 10 våningar på Simrishamnsvägen och två fyravåningshus på Understensvägen.

Tillsammans med de tre andra projekten som planeras runt Björkhagens centrum innebär det ett tillskott på över 300 bostäder.

– Vi bygger om själva centrumet och då bygger vi även omkring 50 lägenheter där. Och på andra sidan vägen vid elmätstationen ska ett eller två småhus med ett 50-tal lägenheter byggas. Och öster om centrum i kvarteret Åskvädret blir det runt 50 till, säger stadsbyggnadsrådet Roger Mogert (S).

Nybyggena väntas öka handeln och leda till ett uppsving för Björkhagens centrum.

  Dels fräschar vi upp centrum och tillför butiksytor, dels får man nytt liv i centrum när det flyttar in nya människor. Studenterna kan sitta och plugga och fika i centrum och det bidrar till att det blir mer levande. Jag tror det blir en positiv injektion för Björkhagen, säger Roger Mogert.

Enligt ursprungsplanen skulle 10-våningshuset ha varit 2,5 meter högre och låghusen fem våningar, men har sänkts sedan konstnärer klagat på att de nya husen skulle skugga deras ateljéer.

Stadens plan är att totalt 3000 nya bostäder ska byggas i området runt Hammarbyhöjden och Björkhagen.