ANNONS

Studentsupandet minskar – men inte knarkandet

Polisen upplever att drickandet bland studenter minskar.
Polisen upplever att drickandet bland studenter minskar.
Stöket i studenttider blir mindre och mindre för varje år.
– Det är en ny generation. Alkoholkonsumtionen och festandet bland ungdomar går ner, säger Alice Nordberg Ekengren, chef för Stockholmspolisens studentinsats.
ANNONS

Stockholmspolisen bedriver sedan tio år den så kallade Studentinsatsen, där de i samverkan med STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) arbetar för att stävja fylla, våld och stök under studenttider.

– Det har varit ett bra och lugnt år än så länge, det var det förra året också. Både vad gäller studentfester och studentkryssningar. Det som kan vara problematiskt för vår del i City är flaken under studentfirandet som påverkar trafiken mycket, Alice Nordberg Ekengren, studentinsatschef vid Citypolisen.

När insatsens tre första år – 2008, 2009 och 2010 – analyserades visade det sig att arbetet gav effekt. Andelen anmälda våldsbrott under studenttiden hade då minskat med 23 procent. Inga nya mätningar har gjorts. Men polisen upplever ändå en positiv trend.

– Det blir bättre och bättre för varje år, säger Alice Nordberg Ekengren.

Unga har en liberal syn på framför allt cannabis

Anna Nordberg Ekengren, Citypolisens studentinsatschef

Enligt henne beror förbättringen på en kombination mellan polisens förebyggande arbete och att ungdomar dricker mindre.

– Det är en ny generation. Alkoholkonsumtionen och festandet bland ungdomar går ner, säger Alice Nordberg Ekengren.

Alla trender är dock inte positiva för polisen. Något som inte minskar är narkotikabruket.

– Min erfarenhet är att unga har en liberal syn på framför allt cannabis. Du blir inte bakis, du blir ganska skön, bieffekterna är inte samma och det är lätt att få tag på, säger Alice Nordberg Ekengren.

ANNONS

Så arbetar polisen förebyggande

Polisens förebyggande arbete går delvis ut på att föra en dialog med krogar, festarrangörer och kryssningsbolag. Polisen anordnar även utbildningstillfällen för blivande studenter.

– Det är en uppfostran i att vara på krogen kan man säga, säger Alice Nordberg Ekengren.

I studenttider finns polisen på plats vid varje studentskiva och under studentkryssningarna sker ett samarbete med tullen samtidigt som polisen gör ordningskollar vid både avgång och ankomst.

– Det förebyggande arbetet sker framförallt mot våld på allmän plats, narkotikabruk och överservering av alkohol. Och vid studentflaken har vi en resurs som är ute för att se till att reglerna för flakåkningen följs och för att underlätta i innerstadstrafiken, säger Alice Nordberg Ekengren.

En insats för framtiden

Det finns indikationer på att Studentinsatsens arbete har gett effekt på krogmiljön överlag i Stockholm.  Enligt en färsk undersökning från STAD har grov misshandel i allmän miljö i Stockholms innerstad minskat med 40 procent de senaste tio åren – från 5 400 fall till 3 100.

– Vi spekulerar att Studentinsatsen kan vara en anledningen till det, säger Johanna Gripenberg, chef och forskare på STAD.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.