ANNONS

Studentutspring – så firar eleverna i Järva

Studentutspring Järva
Utspring. Johan Wahlberg, Stockholms byggtekniska gymnasium, och Patrick Vestberg, Stockholm science och innovation school.
Digitala plakat. Livesändning.
Studentutspring under en pandemi? I Järva tar skolorna annorlunda grepp för att rädda skolavslutningen för elever som går sista året på gymnasiet.
ANNONS

Coronaviruset fortsätter att bestämma mångas vardag.

Samtidigt närmar sig skolavslutningen för landets gymnasieelever.

De traditionella studentutspringen, där studenter springer ut på skolgården och möter anhöriga, är inte aktuellt i år, åtminstone inte på gymnasieskolorna i Järva.

Järvaskolorna har istället valt alternativa sätt att fira studenterna.

Firar inomhus

Patrick Vestberg, rektor på en av gymnasieskolorna, Stockholm science och innovation school i Kista:

– Vi håller en specialvariant inomhus. Det blir ett litet utspring inne i lokalerna. Vi kommer streama utspringet så att mormor och farmor kan se, säger Patrick Vestberg.

Det kommer även att finnas digitala plakat med elevernas namn och klass, för att ge känslan av utspring.

De fyra avgångsklasserna på Stockholm science och innovation school får drygt en timme var att genomföra den begränsade avslutningen.

– Det är ett sätt att hålla traditionen uppe och bejaka elevernas avgång och samtidigt upprätthålla reglerna, säger Vestberg.

ANNONS

Delar upp firandet

Studenterna på Stockholms byggtekniska gymnasium, en annan av gymnasieskolorna i Järva, också den förlagd i Kista, firar även de i begränsad omfattning. På skolan tar 40 elever studenten.

– Vi delar upp det, olika grupper går ut för sig. Det blir ett tal inne i skolan, sedan går ut via huvudgången. Föräldrarna kan inte ta emot eleverna, däremot livestreamar vi på nätet , säger Johan Wahlberg, biträdande rektor Stockholms byggtekniska gymnasium

Det är ju synd att det inte går att ordna på samma sätt som vanligt

Johan Wahlberg, biträdande rektor

Vad säger du om att det inte går att fira ett traditionellt studentutspring?

– Det är ju synd att det inte går att ordna på samma sätt som vanligt, studenten brukar vara ett bra avslut på något eleverna hållit på med under flera års skolgång. Det är viktigt att göra ett avslut, det är synd att det inte går att göra mer av det. Samtidigt är det viktigt att följa myndigheternas regler, säger Johan Wahlberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.