ANNONS

Ny studie: E-cigaretter inte helt ofarliga

Lukasz Antoniewicz, läkare, medicinkliniken, Danderyds sjukhus.
Lukasz Antoniewicz, läkare på medicinkliniken på Danderyds sjukhus.
E-cigaretter kan vara skadliga för din hälsa. Det visar forskning som har genomförts på Danderyds sjukhus.
ANNONS

E-cigaretterna har marknadsförs som ett hälsosammare alternativ till traditionella cigaretter, för dem som vill sluta röka. Men forskning visar att de inte är helt ofarliga. I en studie som genomförts på Danderyds sjukhus testades effekter av 10 puffar från en e-cigarett på unga friska försökspersoner. Resultaten visar att blodkärlen kan påverkas.

– Resultaten är signifikanta, säger forskaren Lukasz Antoniewicz, läkare på medicinkliniken på Danderyds sjukhus, i ett pressmeddelande.

Studien visade att e-cigaretterna gör att antalet endoteliala progenitorceller (EPC) stiger. EPC är en typ av celler som reparerar kärlskador.

– Vi tolkar resultaten som en akut effekt på kärlen där vi absolut inte kan utesluta en kärlskada, säger Lukasz Antoniewicz.

E-cigaretterna kan även påverka lungorna negativt. Tidigare studier har visat ökad partikelkoncentration i lungorna och verkar även öka blodtryck och puls samt kärlstyvhet, enligt Lukas Antoniewicz.

– I studier där man utsätter olika celler för e-cigarett-ånga har man observerat ökad celldöd. Och möss som utsätts för ånga har ökad inflammation och får trånga luftvägar, säger han.

Trots detta tycker Lukas Antoniewicz att det är viktigt att komma ihåg att e-cigaretterna inte är lika skadliga som tobak.

– Vanliga cigaretter är farligare än e-cigaretter. Men något händer i kärlen hos de som använder e-cigaretter, och det måste undersökas.

I dag säljs e-cigaretter både av specialiserade företag och av tobaksbolag, i dotterbolag med andra namn. I många länder är tobak belagt med reklamförbud, men detta förbud gäller inte för e-cigaretterna.

ANNONS
Fakta

Oklart vilka effekter långtidsinhalation har

 

  • Glycerol är godkänt inom livsmedelsindustrin, en förtjockningstillsats och smakbärare. Däremot är det oklart vilka effekter långtidsinhalation har.
  • Propylenglykol används till exempel i rökmaskiner på uteställen. Även här är det oklart vilka effekter en långtidsanvändning har på lungan.
  • Vaping kommer från engelskans ord för ”inhalera ånga”
  • 2015 fanns 175 studier på e-cigaretter varav 32 på människor och 11 på djur. De flesta studier koncentrerade sig på analys av vätskan och ångan. En tredjedel av de genomförda studierna hade kopplingar till cigarett/e-cigarett industrin och påpekade ofta inga eller mycket små skadliga hälsoeffekter.
  • Det finns inga långtidsstudier på effekten av e-cigarettbruk.
  • Det är svårt att veta hur stor andel människor som ”vapar” men man uppskattar runt 13 miljoner användare av e-cigaretter globalt och andelen unga användare ökar. 2011 fanns 1,5 % användare bland gymnasieelever i USA. 2015 hade andelen ökat till 16 %.
  • I e-cigaretten finns potentiella cancerframkallande ämnen, som till exempel nitrosaminer och polycykliska aromatiska väteförbindelser. Det finns även ämnen som kan ge inflammation, oxidativ stress och allergier. Det är dock fortfarande betydligt högre halt av dessa ämnen i en cigarett.
  • I Sverige är e-cigaretter oreglerade.

 

Källa: Danderyds sjukhus
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.