Studievägledare: ”Gör ett välgrundat gymnasieval”

Att välja vad man ska studera är inte alltid det lättaste.
Att välja vad man ska studera är inte alltid det lättaste.
Den 18 februari är sista ansökningsdagen till gymnasiet. Studievägledaren Tor Svensson förklarar vad som är viktigt att tänka på och förbereda inför valet.
– Det viktigaste är att göra ett välgrundat och välinformerat val, säger han.

Snart är det dags för Upplands-Bros niondeklassare att göra sitt val till gymnasiet. Med drygt 200 gymnasieskolor i Stockholms län är det inte alltid självklart vad man ska välja och hur man ska prioritera.

– Vi jobbar med att hjälpa ungdomarna att göra ett så välinformerat val som möjligt. Om du söker är det viktigt att du har bra koll på de skolor och utbildningar som du är intresserad av. Det är då bra att besöka dessa skolor på exempelvis öppet hus eller mässor, säger Tor Svensson, studievägledare på Upplands-Brogymnasiet.

För de studerande i Upplands-Bro kan avståndet till vissa skolor utanför kommunen vara långt. Tor Svensson rekommenderar därför att prova åka till de gymnasieskolorna som intresserar en – särskilt under rusningstrafik.

– Det bra att testa på. Det är en resa man senare behöver ta, fram och tillbaka, fem dagar i veckan under tre års tid, säger han.

Vad brukar oroa de som söker till gymnasiet?

– Dels kan de uppleva stress över huruvida de kommer in – en betygstress. Sen blir vissa oroliga över det faktum att de måste byta miljö. Gamla vänner och vanor är inte lika självklara längre. Jag brukar förklara att gymnasiet är bra på så sätt att de som söker till vissa program ofta har gemensamma intressen.

Tor Svensson förtydligar även att gymnasievalet i slutändan är ett självständigt val. Det är bra att lyssna på familj och vänner, men i slutändan måste man främst lyssna på sig själv när man ska välja vad man vill göra.

Period för omval

Datumet 18 februari utgör den sista ansökningsdagen i det första skedet av gymnasievalet. Resultatet som kommer från denna sökning är dock preliminär och baserar sig på betygen från höstterminen. Efter det finns möjlighet till omval mellan 17 april och 15 maj.

– I omvalsperioden får man insikt hur man ligger till i sina val. Man kan då göra justeringar inför de slutgiltiga valet, säger Tor Svensson.

Elever som tänkt att de kan byta utbildning en bit in i gymnasiet bör tänka om, enligt studievägledaren. En del utbildningar fyller sina platser väldigt fort och det kan därför vara svårt att hitta någon utbildning som fortfarande har platser kvar en bit in på terminen.

Fakta

Alla viktiga datum

16 januari
Sajten för ansökan öppnas.

18 februari
Sista dag för ansökan. Sajten stänger efter klockan 23.59 på måndagen.

11 april
Sajten öppnas för antagningsresultat.

17 april
Sajten öppnar för omval.

15 maj
Sista dag för omval. Sajten stänger efter klockan 23.59 på onsdagen.

12 juni
Sista dag att inkomma med slutbetyg för årskurs 9.

1 juli
Resultatet av slutlig antagning visas.

Källa: Gymnasieantagningen Storsthlm