Stugägare oftare bofasta

Fördelen med att bo permanent i ett fritidshusområde är den stora tomten, den rena luften och den vackra naturen, tycker Peter och Pairin Lange. Nackdelen är att det är avskuret.  1,3 mil bort ligger nämsta busshållplats.Foto: Anna Wilson
Fördelen med att bo permanent i ett fritidshusområde är den stora tomten, den rena luften och den vackra naturen, tycker Peter och Pairin Lange. Nackdelen är att det är avskuret. 1,3 mil bort ligger nämsta busshållplats.Foto: Anna Wilson
Nu är det ingen som jagar sommarstugor i Vallentuna längre. 32 fritidshus har sålts i kommunen hittills i år men de flesta köparna tänker bo permanent i husen.

– Man får mycket hus och tomt för pengarna, säger enmäklare.

Det är generationsskifte på gång i de runt 500 fastigheterna i Garns Ekskogen i nordöstra Vallentuna. Ut flyttar äldre som inte orkar ha kvar sina sommarhus och in flyttar unga familjer som vill bo permanent i hus till en rimlig penning.

Bara på de senaste fem åren har bilden förändrats. Nu är köparna inte ute efter sommarstugor längre, enligt mäklarna.

– Vi har sålt mycket i Garns Ekskogen. Majoriteten har varit för permanentboende. Man får ett prisvärt boende. Det blir mycket hus och tomt för pengarna, säger Sara Jägermo, på Mäklarringen i Vallentuna.

Förbi Brottby och genom den lilla byn Jämtlandet på smala slingrande vägar som går upp och ner genom djupa Roslagsskogar når man Älgeby, ett område i Garns Ekskogen. Där bor Pairin och Peter Lange med dottern Victoria, 2,5 år. Pairins planteringar står i full blom och bakom huset finns gungor, badpool och en hel skog att leka i. I tre år har paret bott i huset.

– Det var grodor i källaren och mossa på väggarna när vi flyttade in. Det kallades för spökhuset. Jag har sprängt berg, tagit bort stubbar och gjort om avloppen. Jag har jobbat här nästan all min fritid, berättar Peter Lange.

Högst upp på deras önskelista ligger att byggrätten utökas för att kunna bygga ut det lilla huset. Men vägen dit kan bli lång. Det handlar om de bristfälliga avloppen i området som bidragit till att förorena Långsjön i närheten. Innan den frågan är löst får man inte bygga större.

Just nu behandlas kommunens överklagan i en dom där statens va-nämnd har bestämt att Garns Ekskogen måste förses med kommunalt vatten och avlopp. Det skulle bli dyrt för de boende, cirka 300 000 kronor enligt politikern Bengt-Åke Grip (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

– Majoriteten av de boende vill inte ha det här, säger han.

Avloppsfrågan är stor men Peter Lange skulle gärna vilja att kommunen hjälpa till med annat som underlättar vardagen – som bussar.

– Politikerna vill styra oss att inte bo här, säger han.

Bengt-Åke Grip säger att politikerna inte har något emot permanentboende men något samhällsbygge i området kommer inte att drivas.

– Det här har blivit en situation där kommunens planering inte hinner med. Det finns så många planer ändå för att Vallentuna ska växa. Kårsta, Lindholmen, Brottby och södra Vallentuna, platser nära befintliga kommunikationer och kommunikationer och E18. Det prioriteras i vår översiktsplan, säger han.

Fakta

Fritidshus kontra permanentvillor

I Vallentuna har 32 fastigheter sålts som fritidshus de senaste 12 månaderna.

Flest fritidshus i länet såldes i Värmdö, 154, och Norrtälje, 408.

I Vallentuna var snittköpesumman 1 350 000 kronor för de sålda fritidshusen.

För de 64 permanentvillor som såldes i Vallentuna var snittpriset 3 280 000 kronor

källa: Mäklarstatistik