ANNONS

Klart hur stugområdet i Farsta ska utformas

I mitten av området ska en park för allmänheten anläggas.
I mitten av området ska en park för allmänheten anläggas.
Nu är det klart vilka campingstugor som måste rivas i Hökarängens friluftsförening. Att området får vara kvar är en seger, men samtidigt är vissa ledsna över att se sina stugor rivas.
ANNONS

Totalt ska 23 stugor av 80 rivas, framför allt i utkanten av området.

– Min rivs och det är jättetråkigt. Jag får en ny plats där jag kan bygga nytt men det tar inte två sekunder precis, säger Iurii Chernenko.

Han sitter på Lollo Ölanders veranda och fikar rulltårta med grannbarrste denna soliga juliförmiddag. Lollo måste flytta på sin stuga några meter för att lämna plats för ett parkområde – en flytt hon tycker känns onödig.

Iurii Chernenko och Lollo Ölander framför Lollos stuga som måste flyttas.

– Jag blir tvärilsk. Jag tror inte att det är en majoritet som tycker att det här är ett stängt område – det är redan öppet för allmänheten, säger hon.

Hökarängens friluftsförening som har sitt stugområde strax utanför Farsta har nyligen kommit överens med Stockholm stad om hur området ska utformas när nya bostäder byggs längs Perstorpsvägen och ner mot Drevviken.

För tio år sedan var hela området rivningshotat, men genom en hård kamp har föreningen lyckats träffa en överenskommelse som gör att man får bevara stora delar.

Originalstugan från 1930-talet måste lämna plats för bostäder.

De senaste förhandlingarna har bland annat lett till att föreningen har fått ett 25-årskontrakt för området och fem nya tomter där nya stugor kan byggas. Man har också hittat en kompromiss där de stugägare som tvingas riva sina stugor kan göra ett byte med stugägare som ändå tänkt att lämna.

ANNONS

– De som vill vara kvar blir kvar. Vi har fått till en rockad där man kan ta över en stuga som blir kvar mot en ersättning till den som lämnar, säger Sara Sebelius i föreningens styrelse.

I hela området kommer tydligare stigar gå mellan tomterna för att allmänheten ska kunna ta sig runt lättare, men utan att trampa rakt över stugägarnas trädgårdar. I den park som planeras i områdets mitt kan det bli en bollplan, en lekpark eller en fruktträdgård.

– Jag ser inga nackdelar med det. Vår dansbana måste rivas, men vi har blivit lovade ett nytt hus där vi kan fortsätta att ha café och föreningsmöten, säger föreningens ordförande Titti Granbom.

I tio år har föreningen kämpat för områdets överlevnad.

Titti Granbom och Sara Sebelius i styrelsen för Hökarängens friluftsförening.

– Vi blir kringskurna, men det som är positivt är att halva området får vara kvar, säger föreningens ordförande Titti Granbom.

Många av stugägarna på området är glada över att området kommer att få leva kvar.

– Att vi kan bevara så mycket är helt och hållet styrelsens förtjänst, säger stugägaren Lena Backmark.

Hon kommer att få behålla sin stuga.

– Det är klart att jag är glad. Jag älskar det här stället. Det är så fint här och underbart att få komma hit, säger hon.

Lena Backmark är glad åt att få behålla sin stuga.

Rivningarna kommer att sätta igång under hösten. Förhoppningen är att de som måste bygga nya stugor kan börja med det under våren 2018.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.