ANNONS

Stugorna går som smör i solen – här är det populärt att köpa

Désirée Tengberg, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling i Österåker.
Désirée Tengberg, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling i Österåker.
En semester i Sverige verkar ha fått många stockholmare att ge sig ut på jakt efter ett sommarhus.
Försäljningen har ökat rejält jämfört med förra sommaren, visar färsk statistik.
ANNONS

Juli brukar i Stockholm vara en sval månad för att köpa och sälja sommarhus. Men inte i år.

I Stockholms län såldes 125 fritidshus i juli, jämfört med 74 samma månad i fjol. Under hela sommaren har det varit hård åtgång. Under perioden maj, juni och juli såldes totalt 451 fritidshus i länet. Samma siffra i fjol var 360.

– Många har spenderat semestern i Sverige, och många som har funderat länge på ett sommarhus har säkert valt att slå till i år på grund av pandemin, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Marknaden för fritidshus skiljer sig markant från övriga bostadsmarknaden på flera sätt, bland annat är utbudet av fritidshus betydligt lägre jämfört med bostadsrätter och villor. I flera kommuner i länet säljs endast enstaka fritidshus per år, undantag är Norrtälje och Värmdö och i viss mån Haninge och Österåker, där det också har sålts fler fritidshus än vanligt i år.

Désirée Tengberg, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling i Österåker.

Désirée Tengberg, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling i Österåker. Foto: Fotograf Jenny Thörnberg

Det var ett enkelt fritidshus på Ljusterö, men med stor tomt. Vi vet inte varför det blev en sån klickmagnet.

Désirée Tengberg

– Det har varit ett bra intresse, ett bra tryck på marknaden. Då tänker jag främst på Ljusterö. Där är intresset för fritidshus och tomter jättebra, säger Désirée Tengberg, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling i Österåker.

Hon berättar att ett objekt som de haft till försäljning fick 22 000 besök Hemnet. 

ANNONS

– Det var ett enkelt fritidshus på Ljusterö, men med stor tomt. Vi vet inte varför det blev en sån klickmagnet, kanske priset, det låg på under två miljoner.

Varför så stort intresse för fritidshus?

– Dels är det ju corona, folk är ju hemma mer. Sen är det många som har renoverat upp sina ställen och sedan säljer för att de behöver kapitalet till annat. Men fritidshusmarknaden är ju alltid bra.

Stabil prisutveckling

Även på övriga bostadsmarknaden har det varit full fart. I Stockholms län såldes 2 607 bostadsrätter i juli, vilket är 69 procent fler än samma månad i fjol.

– Det är tydligt att stockholmarna har stannat hemma i sommar och köpt och sålt, säger Hans Flink.

För fritidshus sammanställer Svensk Mäklarstatistik bara statistik för prisutveckling på årsbasis. Den senaste mätningen visar att medelpriset för fritidshus i länet är 2 770 000 kronor, med en prisutveckling på plus 9,5 procent. I hela landet är medelpriset 1 892 000 kronor.

Sjötomt och kulturskatt klickraketer

Bland de mest populära objekten just nu finns ett sommarhus med sjötomt på Möja i Värmdö kommun. Huset har 5 650 000 kronor som slutpris, och över 14 000 klick på bostadssajten Hemnet. Även viskompositören och målaren Carl Anton Axelssons fritidshus på Vindö ligger ute till försäljning och har lockat runt 8 500 besökare på Hemnet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.