Stulet: Rullande mopedkonstverk

Har ni sett den här mopeden?

Konstnären Gabriel Stuart bestals nyligen på sitt tvåhjuliga konstprojekt.

– Jag köpte den billigaste mopeden jag kunde hitta på Blocket och byggde om den. Jag trodde aldrig att den skulle vara stöldbegärlig, säger Gröndalsbon Gabriel Stuart, som studerar på Beckmans.

Han kallar sitt konstverk för ”moshed” – en blandning av en moped och ett skjul (shed).

– Mopeder ska ofta se ut på ett visst sätt för att ha ett värde. Jag ville visa en annan typ av moped, som ändå har samma funktion.

Under september och oktober har han kört runt med sin moped mellan hem, arbete, skola och ateljé. Ibland har det suttit folk på mopeden och tagit bilder eftersom den ser så spejsad ut. Men den 10 november, någon gång mellan klockan 17 och 18, stals den när den stod parkerad på en gata i Aspudden.

Nu efterlyser Gabriel Stuart mopeden, som han planerat att visa i en utställning den 22-23 november i Fruängen.

Gabriel och en rad andra unga konstnärer, med anknytning till söderort, har nämligen öppnat ett galleri på Agnes Lagersteds gata 23, ovanför Fruängskyrkan.

– Vi vill förmedla att konsten tillhör alla, genom att erbjuda en ny ventil till kultur i söderort. Allt behöver inte finnas innanför tullarna, säger han.

Stölden av mopeden är polisanmäld.

– Om den inte kommer till rätta får jag väl ställa ut bilder av den, säger Gabriel Stuart.

Tio hästar rymde ur hage i Sätra

SÖDERORT I torsdags smet tio hästar från hagen vid Sätra ridskola och galopperade iväg. Först på Örnsätravägen fick polis och stall­personal stopp på rymlingarna. Hagen vid stallet i Sätra är omgiven av staket, men på något sätt lyckades en eller flera av hästarna ramma det. Sedan var rymningen ett faktum.

– De gick igenom staketet och stack iväg. När de sprang från stallplanen var det i full galopp, säger ridläraren Jenny Sjöström.

Fem anställda jagade efter hästarna. Varken hästar eller människor ska ha kommit till skada vid den ovanliga incidenten.

Den skruttiga mopeden med trädetaljer visade sig vara stöldbegärlig – trots allt.