ANNONS

Stulna maskiner spårades med gps

Tumbaföretagaren hade tröttnat på att få maskiner stulna.

Med hjälp av en gps-sändare lyckades han spåra helt nya maskiner till en anställd.
ANNONS

Tumbaföretagaren uppgav i förhör att maskiner för hundratusentals kronor de senaste åren stulits från företaget. När han en fredag tidigare i år fick veta att tre nyinköpta slipmaskiner i förpackningar inte var inlåsta på lagret utan stod på helt fel ställe så anade han att något var på gång.

Företagaren bestämde sig snabbt för att placera en gps-sändare bland maskinerna. När all personal lämnat jobbet på fredagskvällen kunde han sedan se hur verktygen förflyttade sig till en adress i Fittja. Där bodde också en av de anställda på företaget.

Kammaråklagare Stefan Creutz har inte varit med om att stöldgods blivit spårat på det här sättet tidigare.

– Jag vet att man spårat upp rångods med inbyggda gps i smartphones. Men här var det ägaren själv som lagt dit en gps, säger Stefan Creutz.

Är det ett lämpligt agerande?

– Jag vet inte om jag är rätt person att göra den bedömningen. Men det fungerade uppenbarligen.

I förhör har ägaren berättat att han under kvällen och natten funderade på om företaget skulle ta hand om ärendet eller om han skulle överlåta saken till polisen. Det blev det senare.

Dagen efter gjorde polisen husrannsakan hemma hos den anställde mannen. Först kunde polisen inte hitta maskinerna, men till slut lämnade mannen över sina bilnycklar. I bilen fanns maskinerna.

Mannen, som tidigare var ostraffad, dömdes nyligen av tingsrätten till villkorlig dom och böter på 2 500 kronor. Han har också fått sparken från företaget.

ANNONS

För rätten medgav han att han tagit hem verktygen, men tanken var inte att stjäla dem. I stället skulle han få hjälp av ett par vänner att renovera lägenheten för att överraska bortresta flickvännen.

Rätten menar att hans berättelse är orimlig, bland annat med tanke på att han flyttade verktygen mellan två olika bilar i stället för att ta in dem i lägenheten. Han har också ändrat sin historia i förhören.

– Vilket uppsåt någon har med en handling kan vara svårt att bevisa. Men i det här fallet var hans berättelse orimlig, säger Stefan Creutz.

Tidningen utan framgång sökt mannens advokat för en kommentar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.