Stulna mobiler har hittat hem

Tack vare så kallad IEMI-nummer har hälften av 41 påträffade mobiltelefoner vid ett tillslag i Vårberg kunnat återföras till sin rätta ägare.
Tack vare så kallad IEMI-nummer har hälften av 41 påträffade mobiltelefoner vid ett tillslag i Vårberg kunnat återföras till sin rätta ägare.
Vid ett tillslag i en lägenhet i Vårberg påträffades 41 mobiltelefoner. Hälften av dessa hade försvunnit vid fickstölder i innerstan och har nu återlämnats till ägarna.

Egentligen var det misstanke om narkotikabrott som var orsaken till att polisen slog till mot lägenheten i Vårberg förra måndagen. Narkotika påträffades, men även 41 mobiltelefoner och guldsmycken togs i beslag.

– Vi fann att många gick att härleda till anmälda fickstölder i tunnelbanan, säger David Sund, utredare polisområdet Syd.

Fickstölderna ska ha ägt rum vid T-centralen eller någon tunnelbanestation därifrån.

22 av mobiltelefonerna har kunnat återföras till ägaren. Detta tack vare den så kallade IEMI-nummer.

– Det står ofta i batterifacket i mobilen eller förpackningen. Det är som ett fingeravtryck för varje telefon och det är väldigt bra att ha noterat om man skulle bli bestulen, säger David Sund.

De som har fått tillbaka sina mobiler har naturligtvis blivit mycket glada.

– Inte så konstigt, man har ju sina bilder, kontakter och halva sitt liv i apparaten.

Polisen fann även ett minneskort med ett IEMI-nummer, där innehavaren gladdes åt att återfå sina bilder och andra uppgifter.

– Han hade anmält stölden bara dagar tidigare. Man ser hur snabbt de här mobilerna säljs vidare, säger David Sund.

Fyra personer i åldrarna 25-49 år har anhållits misstänkta för narkotikabrott och grovt häleri. De var inte kända hos polisen sedan tidigare.

– Vår teori är att de är yrkeskriminella ficktjuvar och nu söker vi även bland övervakningsfilmer i tunnelbanan där många av stölderna har anmälts, säger David Sund.