Stulna Porschen hittades i Tallinn

Familjen låg och sov när tjuvarna borrade upp fönstret, tog sig in i Nacka­villan och stal bilnycklarna.

Sedan lämnade de uppfarten i familjens nyinköpta Porsche.

Nu pågår rättegången mot tio män misstänkta för en rad lyxbilsstölder i länet.

Polisen började ana att en liga specialiserad på stjäla dyra bilar härjade i Stockholm för flera år sedan.

– Vi noterade att vissa bilmodeller stals i en ny omfattning. Sedan kom information från andra länder om att några av de här personerna kunde vara tänkbara gärningsmän, säger Lars Stervander vid länskriminalen, som deltagit i utredningen av stölderna.

Den misstänkta ligan ska ha opererat över hela länet där exklusiva bilar, främst av märket BMW, stulits för att smugglas ut till östeuropeiska länder.

I flera fall har de tagit sig in i bostäder medan bilägarna legat och sovit för att komma över nycklar.

– De bröt sig in på natten, hittade nyckeln, tog bilen och drog. När jag kom upp på morgonen var bilen borta, säger Fredrik från Nacka, som råkade ut för ligan i oktober 2011.

Varken han själv, hans fru eller deras två barn vaknade när tjuvarna borrade sig in genom en fönsterkarm och tog sig in i huset för att komma åt bilnycklarna. Inte heller hörde de när tjuvarna lämnade uppfarten med familjens Porsche Cayenne, värd 1,3 miljoner kronor.

Fredrik minns den obehagliga känslan av att någon varit inne i hans hem.

– Man var väldigt chockad först. Det var ett professionellt jobb och extremt tydligt att det var bilen de var ute efter. Chocken lade sig när jag insåg att det inte var personligt, säger han.

Den tjuvliga som nu har åtalats ska ha stulit bilar i hela Stockholmsområdet sedan 2009. I februari 2012 tillsattes en kommission bestående av polis från Sverige, Finland och Estland. Efter ett gigantiskt pusslande häktades ett antal personer i sin frånvaro.

Enligt åklagaren Marianne Nordström nekar i stort sett alla åtalade till uppsåt och till att ha förstått att bilarna var stulna.

Tre av dem ska enligt åklagaren ha varit inblandade i stölden av Fredriks Porsche, som hittades vid hamnen i Tallinn i Estland sedan en av de misstänkta tjuvarna ska ha rivstartat och kört förbi tullen vid en kontroll.

– Ärendena hänger ihop. Att rättegången omfattar så många personer är för att visa att det här är organiserat och hur planläggningen hänger ihop, säger Marianne Nordström.

Rättegången i Stockholms tingsrätt pågår till den 4 november.

De bröt sig in på natten, hittade nyckeln, tog bilen och drog.Fredrik