Stulna statyer gjuts på nytt och placeras ut

Konst för flera hundra miljoner kronor hänger på ­myndigheter och sjukhus runt om i länet. I olika omgångar under åren har dyrbar offentlig konst stulits, främst från olika parker.

Fem av konstverken har nu, åtta år efter stölden, gjutits på nytt och ska nyinvigas i slutet av maj.

Stockholms läns landsting och Statens konstråd har mängder av konstverk utplacerade på sjukhus, vårdinrättningar och statliga myndigheter i länet.

Och det är mycket pengar som pryder rummen.

Landstingets konst uppskattas ha haft ett värde på 180 miljoner kronor när den köptes in. Men många av verken är värda mycket mer i dag.

– Vi köpte till exempel för många år sedan in verk av Karin Mamma Andersson som stigit mycket i värde, säger Elisabeth Wengström, chef för konstenheten på kulturförvaltningen i landstinget.

Statens konstråds konstsamling i länet är värd uppemot 400 miljoner och Henrik Orrje, administrativ chef på Statens konstråd, räknar med att cirka tio verk om året stjäls ­eller försvinner.

– Vi säkerhetsmonterar allting som värderas till 10 000 kronor och uppåt. Men även konst för lägre värden skyddas, säger han.

En av de mer uppmärksammade stölderna de senaste åren är statyn Flöjtspelande änglar av Carl Milles som stals från Millesgården i april 2013. Statyn värderas till cirka 3,5 miljoner kronor och är fortfarande spårlöst borta.

I Hagaparken sågades bronsstatyn Venus med äpplet av Kai Nielsen bort från sin stensockel under natten mot den 31 januari 2006.

Och i juni 2007 stals en 150 centimeter hög bronsurna som skulptören Sivert Lindblom gjort, vilken prydde gångbron intill trafikplats Haga norra. Några dagar senare försvann även fyra stora klot i brons, en meter i diameter, vilka vägde flera 100 kilo styck.

– 2006 hade vi ett gäng stölder av skulpturer. Och i slutet på 1990-talet hade vi också en pik, då stoppade vi bland annat en container i Frihamnen full med urnor och skulpturer som skulle skeppas till Sydamerika, säger Jan Åke Törnhage, kriminalinspektör.

Inte heller efter de blytunga verken från Hagaparken finns några spår och utredningarna är nedlagda.

Men det finns anledning att glädjas. För ett par veckor sedan stod nygjutningarna av kloten och urnan klara i en fabrik i Thailand och den 30 maj i år, på Haga- dagen, kommer de att invigas på nytt.

– Vi har beställt dem ihop med Statens fastighetsverk. Allt som allt kostar urnan och de fyra kloten­ ungefär 300 000 kronor, ­säger ­Johanna Molvin, Solna stads konstsekreterare.

Konstverken kommer att monteras fast ordentligt, och kloten fyllas med betong, för att inte stjälas på nytt.