Stundande förbud mot bolmande delar Brommaplan

Amanda Nehro, butikschef, Vivels konditori Brommaplan.
Amanda Nehro, butikschef, Vivels konditori Brommaplan.
När det nya rökförbudet börjar gälla den första juli är det slutrökt på kaféer och krogars uteserveringar, och en rad andra platser.

– Det som irriterar mig mest är att det påverkar alla inom branschen, även oss som har en så liten uteservering. Där kan inte ett förbud vara rätt lösning, säger butikschefen Amanda Nehro, som arbetar på Vivels konditori vid Brommaplan.

Från och med den 1 juli 2019 börjar det nya rökförbudet att gälla. Det innebär att man inte längre får röka bäst man vill på vissa allmänna platser. Bland annat rör det sig om lekplatser, tågperronger, busshållplatser, idrottsplatser och uteserveringar.

För Brommas kaféer och krogar innebär rökförbudet att de måste ta bort askkoppar och informera gästerna. De måste också se till så att gäster inte ställer sig precis vid entrén och röker.

Amanda Nehro, butikschef, Vivels konditori Brommaplan.

Amanda Nehro utanför jobbet vid Brommaplan. Foto: Niklas Loman

Förbudet upprör

Vid Brommaplan på Vivels konditori har butikschefen Amanda Nehro diskuterat den stundande förbudet med kollegorna – och hon är märkbart upprörd över vad som komma skall. Även om just deras uteservering är av det mindre slaget.

Jag kan tycka att det är lite egotrippat att man förstör andra människors luft

Therese Nyström, frukostätande gäst

Det är svårt att få en liten stund över med Amanda då nya kunder hela tiden kommer in.

– Jag vet inte riktigt vad vi tycker om den här lagen. Jag menar, vi kan inte gå runt som poliser, eftersom vi har annat för oss och måste göra vårt jobb, säger Amanda.

Förbudet – en möjlig väg att sluta röka?

Vid en fönsterplats strax intill sitter Therese Nyström. Hon är positiv till att regeringen valt att utvidga rökförbudet.

– Jag tycker att det är jättebra med rökförbud, jag tänker att det också faktiskt kan hjälpa de som röker att sluta röka.

Therese tittar ut över det soldränkta torget och konstaterar att den unga killen i arbetskläder på bänken som njuter av en cigarett nog även kan sitta just där efter den första juli.

– Jag kan tycka att det är lite egotrippat att man förstör andra människors luft, säger Therese innan hon försvinner ut ur lokalen.

Förbudet gäller även entréer

När rökförbudet träder i kraft den första juli gäller det även allmänna entréer – till exempel till butiker. Ansvaret för att förbudet efterlevs kommer att ligga på ägaren till entrén. Om det visar sig att entréägaren inte lever upp till kraven kan kommunen be om skärpning, ett så kallat föreläggande. Om inget händer då kan det bli vite – en sorts böter.

”Påverkar alla inom branschen”

Bakom disken med bröd och bullar på konditoriet  packar Amanda Nehro upp en leverans med varor. Hon erkänner att rökförbudet är något hon lagt en hel del tankekraft på – även utanför arbetet.

– Det som irriterar mig mest är att det påverkar alla inom branschen, även oss som har en så liten uteservering. Där kan inte ett förbud vara rätt lösning, säger Amanda Nehro.