Sture älskar att vara i centrum

Camilla Nylén på promenad med minigrisen Sture i Häggvik centrum.
Camilla Nylén på promenad med minigrisen Sture i Häggvik centrum.
Sture beter sig lite svinigt just nu. Han är arg på sin ägare som gett honom en spruta i rumpan och skriker rakt ut på Mitt i:s fotograf.

Men i vanliga fall älskar han att stå i centrum och gläds av alla glada tillrop när han spatserar runt i Sollentuna.

– Han är otroligt personlig och har starka åsikter, han kommer ihåg allt. Just nu gillar han inte mig så mycket för jag har gett honom en spruta i rumpan tre dagar i rad, skrattar Camilla Nylén.

Sture är en fyra år gammal inomhusgris, han är helt rumsren och väger omkring 36 kilo. När Camilla är ute och promenerar med Sture i koppel blir det en hel del blickar och glada tillrop.

– Många skrattar och kommer fram och vill hälsa. Det älskar Sture, han vill gärna vara i centrum.

Att miljöträna Sture är viktigt. Eftersom Camilla har många andra djur hemma på gården, och ofta anordnar olika typer av event tillsammans med djuren, vill hon veta hur Sture reagerar i olika situationer.

– Vi brukar vara i Edsbergs centrum, Edsbergsparken och ibland kring Sollentuna centrum. Eftersom jag är född och uppvuxen i Sollentuna blir det ofta att vi åker hit.

Sture är inte är helt övertygad när Mitt i:s fotograf ska försöka få till en snygg bild på honom ute i snön. Han skriker förtvivlat rakt ut.

– Uttrycket att skrika som en stucken gris stämmer verkligen, skrattar Camilla.

Skansen-Akvariets Jonas Wahlström menar att minigrisar förvisso är renliga – men att det är viktigt att titta på hur föräldrarna till grisen ser ut.

– De kan bli mycket större än vad man tror. För omkring 15 år sedan skulle alla ha en minigris hemma, då filmen om grisen Babe kom. Det går i trender det där, säger han.

Minigrisar behöver mycket omvårdnad, låter väldigt mycket och kan böka upp hela lägenheten om det vill sig illa.

– De kan äta i princip hur mycket som helst – och vad som helst, så det gäller att hålla koll, säger Marie-Louise Drugge, veterinär på Sollentuna veterinärklinik dit Sture går på kontroller.

Fakta

Husdjurshistoria

1800-talet: Vi börjar ha husdjur. Småfåglar som tidigare ansågs som luftens råttor börjar hyllas.

1930-talet: Vi börjar ha gnagare, till exempel marsvin, som husdjur.

1950-talet: Kriget är slut och Afrika blir mer lättillgängligt. Nu börjar alla möjliga djur importeras. Personer har lejon som husdjur och reptiler börjar tas in som husdjur.

1960-talet: Astrid Lindgrens filmer om Pippi Långstrump blir populära och alla vill ha en apa på axeln. Viltfångade apor importeras direkt till zoo-butikerna.

1970-talet: Sverige stryper importen av djur, inklusive reptiler. Rovdjur och apor blir förbjudna att ha som husdjur, bortsett från hundar, katter och illrar.

1990-talet: Sverige går med i EU och det blir mer fritt att importera djur igen, dock inte rovdjur, apor eller viltfångade fåglar. Man släpper även på förbudet mot reptiler, men de får inte vara viltfångade.

Källa: Skansen-Akvariet