Sture fick en ljus idé av rånet

Sture Bergman tröttnade på mörkret och satte upp egen belysning.
Sture Bergman tröttnade på mörkret och satte upp egen belysning.
Strålkastaren på balkongräcket lyser upp hela skogsbacken nedanför.
Strålkastaren på balkongräcket lyser upp hela skogsbacken nedanför.
Sture Bergman i Salem lyser upp vardagen för dem som bor på Storskogs­vägen. Med en strålkastare från balkongen.

– Jag ser det som en ­tidig julklapp, säger han.

Lucia får maka på sig. Ljusets kung i Salem är Sture Bergman. För en månad sedan blev han överfallen, rånad och svårt misshandlad på en mörk gångväg inte långt ifrån sitt hem. Han är återställd nu och säger sig inte känna sig särskilt rädd för egen räkning – men händelsen fick honom att börja tänka.

– Jag satt här på balkongen och tog en cigg och tänkte på hur mörkt det är och att man borde lysa upp gångvägen här nedanför.

När Sture slår på sin strålkastare lyser han upp hela skogsbacken. Här går gångvägen från busshållplatserna upp till lägenheterna på Storskogsvägen. Mängder av fotgängare passerar förbi varje dag.

Sedan Salems kommun röjt undan träd och buskar har vägen blivit mycket bättre än förut, men fortfarande är det rejält mörkt mellan gatlyktorna. Kommunen vill genomföra liknande gallringar i hela Salem. På vissa sträckor ska mellan 20 och 70 procent av träden bort, enligt förslaget. Om det går igenom kan gallringarna börja i vinter, men Sture Bergman vill ha bättre belysning också.

– Jag vill väcka en tanke hos Salems kommun och hos andra människor att engagera sig för att det ska bli ljusare på våra gångvägar.

Än så länge har Sture bara fått ett klagomål. Flera grannar tycker i stället att tilltaget är bra. Elsa Ghebrab är på väg ner mot bussen och hälsar glatt på Sture. Hon jobbar ofta sent och tvingas gå hem via gångvägen.

– Hade det inte varit för Sture så hade det varit väldigt mörkt här, så jag tackar honom. Han borde inte behöva betala elräkningen –den borde vi grannar samla ihop till, säger hon.

Att ha en 500 watts strålkastare tänd mellan 18 och 24 varje kväll är långt ifrån gratis. Enligt Sture Bergman drar den lika mycket ström som resten av lägenheten gör. I en månad har den suttit uppe – hur länge han har råd att ha den tänd vet han inte.

– Men jag tänker ha den tänd så länge jag har råd, fram till julafton åtminstone. Jag låter bli att ha en massa ljusstakar och julbelysning och ser strålkastaren som en tidig julklapp till mina grannar.