Sturebybo får världsartister till Sverige

Selam konsert
Mulatu Astatke kommer till jubileumskonserten som Teshome Wondimu och Selam arrangerar.
Sturebybon Teshome Wondimu har förändrat musikutbudet i Sverige sedan han startade kulturföreningen Selam för 20 år sedan.
Nästa lördag är det jubileumskonsert på konserthuset med Mulatu Astatke, Tensta gospel choir och Sabina Ddumba.

Konserten nästa lördag på konserthuset är redan utsåld.

– Det är jätteroligt. Mulatu Astatke är en av Etiopiens populäraste musiker, men han är också en ikon i hela världen. Ingen trodde att en sådan artist kan fylla konserthuset, det är skitroligt, sägerTeshome Wondimu.

Tensta gospel choir uppträder tillsammans med Sabina Ddumba, vilket också är ett riktigt dragplåster.

Sturebybon Teshome Wondimu kom till Sverige som flykting 1990. Han är uppvuxen i Etiopien där han var militärmusiker och skickades till Ryssland för att gå i dirigentskola.

Målet var att de här musikerna skulle uppträda på de absolut finaste scenerna i stan.

Teshome Wondimu.

– Jag kände att svenskar är intresserade av olika kulturer, reser mycket och har bra smak när det gäller musik. Här fanns människor med olika bakgrund och bland dem en hel del artister, men de syntes inte på de offentliga scenerna, säger Teshome Wondimu.

– Framför allt de offentligt finansierade scenerna som vi alla betalar skatt till måste ge tillbaka på något sätt. Jag såg att det fanns massor med människor som vill framföra sin musik, det fanns ett intresse och en publik och det fanns scener. Jag tänkte att någon måste ordna de här konserterna. Målet var att de här musikerna skulle uppträda på de absolut finaste scenerna i stan.

Reser med svenska artister utomlands

Och så har det blivit. Teshome Wondimu har sett till att band som tidigare spelade i små träfflokaler eller på olika lokala Folkets hus har fått spela på Nalen, Faching, Södra teatern, konserthuset och Globen.

Organisationen har dessutom utvecklats så att de arbetar med att göra svenska artister kända i andra änder.

– Vi ska med Sabina Ddumba till Uganda, vi har varit med Linda Pira på Kuba och Timbuktu i Etiopien. Det är väldigt roligt, säger Teshome Wondimu.

Jag ser hur stora stjärnor kontaktar oss och vill komma hit. Stockholm är en stad att räkna med och tävlar med städer som London och Paris.

Teshome Wondimu.

Han gläds över hur den svenska musikscenen har utvecklats de senaste åren.

– Det har verkligen skett en fantastisk förändring. Jag ser hur stora stjärnor kontaktar oss och vill komma hit. Stockholm är en stad att räkna med och tävlar med städer som London och Paris.