ANNONS

Havets fröjder på klassisk krog

ANNONS

I taket på klassiska krogen Sture­hof hänger kräftlyktor i långa rader sedan kräftskivan i augusti.

Borden är fullbokade. Sorlet stämningsfullt, känslan vardagsrumslig och portionerna enorma.

Det är tur. För här kostar det om man vill. Men man kan också äta sig mätt för bara några hundralappar. Alternativen är många och personalen är sällan ovillig att stuva om för att tillfredsställa gästerna, som består av allt från kostymer och skinnjackor till turistchinos.

– Jag bara älskar blandningen av folk här, säger Gourmand.

Sommarvärmen har släppt sitt grepp och kvällen är sval. Det får Gourmé att sukta efter en varm hummersoppa till förrätt (145 kronor). Och även om den går att få som varmrätt är den bestämda åsikten att en halv portion är lagom för att kunna hantera den höga sältan i en god soppa.

– Men jag tror att den halstrade pilgrimsmusslan som ligger i soppan tillsammans med en bit hummer hade mått bra av några färre sekunder i pannan, säger han.

Gourmand går på en klassiker, fem sorters sill och strömming med västerbottenost (185 kronor). Uppsynen av förnöjsamhet när en bricka Sturehofssill med smak av gin och enbär, skärgårdsströmming, citronsill, stekt inlagd strömming och en gudomlig matjessill bärs in framför ögonen på Gourmand är påtaglig. Tillbehör som ägg, gräddfil och gräslök och ett par bitar västerbottenost får vilken silldåre som helst att jubla.

En vinnare är också oxfilécarpaccion (195 kronor) som serveras med lagom syltade kantareller, sommartryffel, sveciaost och krutonger.

Vid bordet intill har ett par tagit in en skaldjursplateau med irländsk hummer fylld med rom (675 kronor). Sturehof är kända för sina skaldjur.

ANNONS

Men i ärlighetens namn har båda herrarna sett bättre plateauer till ett mer förmånligt pris. På fatet ligger en halv irländsk hummer, en havskräfta, en näve räkor av sorten gigantisk Barentshav-räka. Där ligger också ett ostron av utmärkta sorten Ecaille d’Argent, och tre Fine de Claire. Vidare ligger där tre signalkräftor. Lagen till kräftorna är god, lagom salt med ett signifikant inslag av krondill, men kräftorna har dragit för kort tid i lagen, tycker bordsgrannarna.

Gourmé beställer smörstekt Hjälmargös med riven champ­injon, tryffelemulsion, lökringar och krasse (345 kronor). Fisken vilar på några skivor palsternacka som bidrar med härlig sötma i den klockrena anrättningen.

Gourmands kokta, lättrimmade torskrygg med klassiska tillbehör som räkor, pepparrot och pocherat ägg (345 kronor) gör honom inte besviken. Hollandaisesåsen har en fin knäckig ton från det brynta smöret som monterats i en lagom syrlig sås.

Dags för dessert. Gourmand tar en hofdessert (115 kronor). Maräng, choklad, vaniljglass. Det kan inte gå fel.

Gourmé beställer in hjortronsufflé med vaniljglass och mylta (125 kronor).

– Lagom söt och mycket hjortron, blir hans utlåtande.

Det är lätt att förstå varför Sturehof är i topp tre när det gäller Sveriges mest bokade restauranger.

Jag bara älskar blandningen av folk här.

Fakta

Sturehof

Kök: Klassiskt bistrokök. Stort fokus på skaldjur.

Miljö: Stor matsal, men ändå mysigt.

Pris: Varmrätter 185–485 kronor.

Fakta

Foto: päkka pääkkö

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.