Stureplan stängs av för trafik på nätterna

Stureplan stängs av för trafik i tre helger.
Stureplan stängs av för trafik i tre helger.
Avstängningen ska få bort kriminella från att parkera vid krogarna och få bort svarttaxibilar i området.
Nu testas avstängningarna i tre helger.

Polisen har jobbat med projektet ett tag, berättar kommunpolisen Julia Larsson. Och nu blir avstängningen av biltrafik vid Stureplan verklighet .

– Projektet handlar alltså om att vi stänger av fordonstrafik exklusive linjetrafik, blåljusfordon samt boende till och från sina garage inom det avspärrade området fredag och lördag natt mellan klockan 00.00-06.00, skriver Julia Larsson i ett mejl.

Taxistopp upprättas sedan utanför det avspärrade området. Förbudszonen kommer gå ungefär från Östermalms t-baneuppgång vid Birger Jarlsgatan upp mot Humlan och en bit in på Kungsgatan. Avstängningarna testas först under tre raka helger med start den 18 maj. Sedan utvärderas försöket.

Här är området som stängs av för trafik. Karta: Google

Syftet med avspärrningen är enligt polisen att få ett bättre flöde i linjetrafiken, få säkrare trafikmiljö och få bort svarttaxibilar i område. Men åtgärden ska också ge bättre arbetsmiljö för krögare och vakter med flera.

– Även kriminellt bilburna individer som i dagsläget står med sina bilar utanför krogarna kommer att försvinna och på så vis även skapa en högre upplevd trygghet hos den enskilde besökaren i området, skriver Julia Larsson.

Kan bli bommar på platsen

Under testperioden kommer poliser och personal från trafikkontoret vara på platsen, men om man går vidare och gör försöket permanent kan det bli aktuellt med till exempel bommar eller pollare.