Just den här dagen känns dock de dagarna en bra bit bort, när snön – piskad av en aggressiv vind – yr över taket.
– Jag tycker det känns bra ändå. Det väcker kreativa tankar om vad terrassen kan användas till. Kanske turneringar i snöbollskrig? säger restaurangchefen Viggo Bagi, där han inifrån restaurangen tittar ut över ett snötäckt Gamla stan.
I maj öppnar takterrassen som har plats för 400 gäster och utsikt över Gamla stan, Slussen och Riddarfjärden. Just den här dagen var den kanske inte lika inbjudande som den kan vara en sommardag.
Johanna Wallén
"Varit på gång ett tag"
På taket till Slussgårdens hus vid Slussen, med god utsikt över Stockholm, ligger Stureplansgruppens nya restaurang i en nybyggd våning.
– Det var fastighetsägaren som ville öppna en krog här. Vem vill inte ta vara på det här taket? Det har varit på gång ett tag och känns superkul att snart vara igång.
Om en kort tid ska kocken Emma Shields få presentera den nya menyn för Södermalmborna.
Johanna Wallén
Fokus på det svenska
Ambitionen är att i restaurangväg skapa en samtida, svensk klassiker. Det svenska och nordiska ska vara matens röda tråd.
– Vi använder oss av svenska råvaror så långt det går, men då det är vinter här sex månader om året lånar vi också influenser utifrån, säger kocken Emma Shields, som tidigare varit köksmästare på Restaurang Flickan.
Enligt Emma Shields är visionen för maten att den ska "återskapa känslan av att äta hos sin farmor som barn."
Johanna Wallén
Exempel på rätter som väntar är rå kossa, sallad på ogräspesto och smörad nässelbuljong.
– Det blir mycket grönsaker och råvaror från små producenter, efter säsong. Det är så jag är skolad och gillar att jobba.
Barchefen Jimmy Dymott har tidigare jobbat på Marie Laveau.
Johanna Wallén
Inte en Östermalmskrog
Även om restaurangen är signerad Stureplansgruppen ska det inte kännas som en Östermalmskrog, menar barchefen Jimmy Dymott.
– Vi har en mer lekfull och glad approach. Vi som jobbar här bor också på Söder och det vi vill öppna en Söderkrog.
Interiören är ritad av Gert Wingårdhs arkitekter och har plats för 90 sittande gäster.
Johanna Wallén
Det ska även märkas på drinkarna. Förutom att de fått namn som är blinkningar till Söder så ska de vara fria från krusiduller.
– Nu för tiden serveras mycket i lövtunna glas med stora isbitar så man knappt kommer åt drinken. Det är fint, men är mer till för bartendern än gästen. Vi jobbar lite mer med publikfrieri, som groggar utan stora isbitar.
Södermalmbon Lisa Melin tycker det är trevligt att Östermalmskrogarna hittat till Söder, även om tanken på en takbar inte lockar den här dagen.
Johanna Wallén
Söder blir öster?
Samtidigt har också Svenska Brasserier, som även de förknippas med Östermalm, öppnat Riche Fenix på Götgatan och köpt Gondolen.
På väg till Freyja passade Mitt i på att fråga två Södermalmsbor vad de tyckte om Östermalms intåg.
– Jag tycker det är toppen. Det är ju mysigt här och kul att de vill flytta hit. En takbar låter också toppen, men kanske inte en dag som den här, säger Lisa Melin.
Peter Seemann säger:
– Det är väl bra att det finns ett brett utbud att välja på även om jag föredrar vanliga Söderställen. En takbar kan vara kul ibland, men det brukar vara dyrt. Vill man ha utsikt kan man gå till Fåfängan, det är gratis.
"En takbar kan vara kul ibland, men det brukar vara dyrt. Vill man ha utsikt kan man gå till Fåfängan, det är gratis," säger Södermalmsbon Peter Seemann.
Johanna Wallén