Stuvsta metropol för sybehör

De flesta Stuvstabor känner igen Gullvi Melin och sybutiken som hon drivit i 25 år. Men kunderna kommer från när och fjärran för att hitta rätt tyg eller nål eller för att få sin lampskärm renoverad.

Gullvi Melin tvekar inte en ­sekund.

– Det är det bästa jag gjort att ta över den här butiken. Inte en dag har jag gått till jobbet och tyckt det varit tråkigt, säger hon.

Hade barnen inte varit små hade hon tagit över sybutiken tidigare. Att sticka och sy, särskilt lapptäcken, är en passion.

Huset på Stationsvägen är ett av de äldre husen i Stuvsta, och sybutiken som Gullvi haft i 25 år i sommar är också något som de flesta i området känner igen. Sybutik har det funnits på platsen sedan 1930-talet.

Från början var det två små hus. Så byggde man ihop dem och länge var det skomakeri i ena ändan, hårfrisering i mitten och sybutik i andra ändan. Gullvis man Ove berättar att den beryktade Skomakarligan huserade i skomakeriet på 1970-talet.

Skomakarligan var en av de första brottsgrupperingarna i Sverige som avslöjades med heroinhandel i större skala. Knarket smugglades i klackarna till skorna och i ett hörn i huset hittade man ett större upplag med dynamit. Ledaren dömdes 1982 till 12 års fängelse.

Fem år senare tog alltså Gullvi över sybutiken, och i det som en gång var skomakeri säljer Ove vinsatser och tillbehör.

Till butiken kommer folk från när och fjärran. De reser från Vallentuna och Nynäshamn och till och med Västerås för att få personlig service.

Den som söker nål och tråd nuförtiden kan sällan hitta detta på varuhus eller i vanliga butiker. Gullvi har också sömmerskor som kan ordna det mesta i syväg.

– Det som är speciellt här är nog bredden, det är därför det går så pass bra, säger hon.

Här finns allt man behöver om man ska sy, sticka, virka, brodera eller laga något.

Gardintyger, garn i olika färger, fransar och blixtlås, tråd förstås och tusentals knappar sorterade i olika färger och storlekar. Gullvis egna alster finns också till försäljning.

I ett rum på baksidan finns skatter från förr i tiden, nylonstrumpor från 1960-talet, eleganta vantar från 1950-talet och korsetter från 1940-talet, allt i originalförpackningar.

– Vi kallar det här rummet för ”suckarnas gång”, berättar Ove.

Butiken går bra och kunderna kommer i stadig ström och frågar efter det ena och det andra. Gullvi kan lösa det mesta oavsett om det är att förse kunden med en specialnål av något slag eller att ge tips om hur man löser en viss detalj i syarbetet.

– Affärerna går ganska bra, men jag lär inte bli miljonär, säger Gullvi och visar några lampskärmar som hon håller på att renovera åt en kund.

Olika trender avlöser varandra också i sybutikernas värld. Tack vare bredden på butiken kan en nedgång på ett område kompenseras av en uppgång på ett annat.

– Just nu är det stickvåg. Det är väldigt roligt att till och med unga killar har börjat sticka och virka, säger Gullvi.

I Gullvi Melins sybehörsbutik finns det mesta man behöver om man ska sy, sticka eller virka. Just nu är det stickning som är mest populärt.

Inte en dag har jag gått till jobbet och tyckt det varit tråkigt. gullvi melin

Fakta

Har drivit butiken i 25 år

Gullvis Sybehör på Stations­vägen 21 i Stuvsta är en av Stockholms äldsta sybehörsbutiker.

Gullvi Melin har drivit butiken sedan 1987.

Huset är från 1919 och var från början två små hus. Så småningom byggde man ihop dem och sybehör har det funnits där sedan 1930-talet.

I Huddinge finns även sybutiken Kerstins Sybehör, på Sjödalsvägen 14.