Stuvstabor fick rasistiska lappar i brevlådan

Alejandra blev orolig när hon hittade lapparna i brevlådan.
Alejandra blev orolig när hon hittade lapparna i brevlådan.
Alejandra Garcia och flera grannar i Stuvsta har fått lappar med rasistiska budskap i sina brevlådor.

Två handskrivna, anonyma lappar väntade i brevlådan när Alejandra Garcia kom hem från jobbet förra fredagen. Lapparna saknade avsändare, men budskapet var tydligt.

– Budskapet gick ut på att utlänningar håller på att ta över och att vita svenskar håller på att bli minoritet, säger Alejandra Garcia från Stuvsta.

Orolig för barnens skull

I stället för signatur avslutas lapparna med webbadresser till främlingsfientliga hemsidor, däribland Nordfront. Alejandra tror inte att avsändaren hade för avsikt att rikta sig till personer med utländsk bakgrund, utan snarare velat få fler anhängare att sluta sig till budskapet. Hon kände ändå en spontan oro när hon hittade lapparna.

– Inte för min skull utan mer för barnen som ska gå till skolan själva. Jag blev lite nojig och tänkte att de kanske hade skadat bilarna eller vandaliserat någonting. Jag tycker det är jättekonstigt att de la lappar i min brevlåda där det står tre utländska namn, säger Alejandra Garcia, som la ut bilder på lapparna i en Huddingegrupp på Facebook.

Bland kommentarerna vittnar flera Huddingebor om att de också fått liknande lappar. Senare kom även Alejandras granne över och visade en lapp med samma budskap och webbadresser som de två hon fått.

Polisen samlar information

Alejandra har anmält händelsen till polisen, som inte kan säga hur många som fått liknande lappar.

– Vi har bara fått in uppgifter om såna här lappar från en boende. Vi har inte tolkat det som att det finns något brott i det hela, även om det är obehagligt. Det är rasistiska åsikter som uttrycks, men det utgör inget hets mot folkgrupp, så vi har lämnat över uppgifterna till vår underrättelsesektion som samlar information om var de här grupperna är aktiva någonstans, säger Kalle Forsberg, kommunpolis i Huddinge.