ANNONS

Stuvstakatten Oprah är Årets lussekatt i Huddinge

Lussekatt i Huddinge Oprah
Kallt om tassarna. Luusekatten Oprah hemma i Stuvsta.
Stuvstakatten Oprah - döpt efter tv-stjärnan – har både bott på katthem och överlevt ett fall från en balkong på tredje våningen.
Hon är en tillgiven katt, men med mycket integritet. Titeln Årets lussekatt bär hon med stolthet – men hon vägrar att ha glitter på sig.
ANNONS

Det sägs att en katt har nio liv. Ingen vet riktigt hur gammal Oprah är, men hon har både bott på katthem och överlevt ett fall från en balkong på tredje våningen innan hon hamnade i Stuvsta,

– Det var in dotters kompis som ville ha sällskap när hon flyttade hemifrån och hittade Oprah på ett katthem. Hon bodde på tredje våningen och en dag smet Oprah ut på balkongen och trillade ner. Hon var borta ett par dagar, men sedan hittade en granne henne i en buske, berättar Anette Malmsten.

När dotterns kompis skulle flyta ihop med en kille som var allergisk mot katter hamnade Oprah hemma hos Anette och Åke i Stuvsta.

– Hon skulle bara bo hos oss över sommaren, men hon gjorde sig hemmastadd här och vi hade inte hjärta att göra oss av med henne, säger Anette Malmsten.

Innekatt blev utekatt

Det tog dock lite tid för henne att bli en lantis-katt.

– Första gången som hon var ute på gräsmattan rusade hon in och tvättade tassarna mycket noggrant efteråt. Men nu är hon en riktig utekatt som älskar att var ute.

Oprah är mycket förtjust i Huddinges nattliv och vill gärna vara ute under dygnets mörka timmar. Men just nu har hon utegångsförbud efter klockan 21.

– Vi har en räv som stryker omkring i området och som faktiskt har tagit en katt. Han står här på altanen och tittar in genom glasverandan, så vi vågar inte släppa ut henne när det är mörkt. Hon är väldigt sur över det. Men hon får gå ut vid halv sju på morgonen, säger Anette Malmsten.

Väl hemma är Oprah är en mycket tillgiven och kärleksfull katt som älskar att mysa med matte och husse.

ANNONS

– Så fort man lägger sig i soffan kommer hon springande och vill ligga alldeles intill, hon trycker sig mot bröstkorgen.

Däremot tycker hon inte om andra katter, de brukar hon jaga bort. Men det finns ett undantag; katten Tom i kvarteret brukar komma på besök och han får till och med lov att ligga i hennes korg.

– Hon tycker att han är lite spännande.

katten-oprah

Oprah och julälgen. Oprah är en envis dam, som vägrar att låta sig kläs i glitter, men nog är det julstämning i den här bilden ändå. Foto: Privat.

Vägrar glitter

Oprah är en katt med mycket integritet och glitter eller tomteluva vill hon inte ha på sig – trots idoga försök från matte och husse iklädda handskar.

– Det är under hennes värdighet. Vi försökte muta henne med röding, men det hjälpte inte. Hon vägrade.

Vad tror du hon tycker om att bli Årets lussekatt?

– Hon gillar uppmärksamhet! Och jag tror många här i området tycker att det är roligt.