ANNONS

Affärslänga från 1920-talet nu nära rivning

Affärslänga i Stuvsta från 1920-talet ett steg närmare rivning.
Stuvstas äldsta affärsbyggnad är nu ett stort steg närmare rivning, trots protester.
Stuvstas äldsta affärsbyggnad är nu ett stort steg närmare rivning, trots protester.
Natur- och byggnadsnämnden beslutade i går att anta detaljplanen, en plan som sen också måste antas i fullmäktige i februari.
ANNONS

Natur- och byggnadsnämnden beslutade på måndagen att anta detaljplanen för Vargen 14 på Stationsvägen 21 i Stuvsta, där fastighetsägaren vill riva befintliga byggnader på tomten och i stället bygga elva nya bostäder och affärslokaler.

Läs mer: Affärslänga från 1920-talet hotas av rivning

På tomten finns i dag den äldsta bevarade affärsbyggnaden i Stuvsta, som byggdes 1921 av handlaren K. M. Carlsson. I lokalen har det bland annat funnits skoaffär, färghandel och under lång tid Gullvis sybehör.

Att byggnaden är rivningshotad har skapat debatt och protester, inte minst från den lokala villaägarföreningen och hembygdsföreningen, men också från politiskt håll, där Sverigedemokraterna och Miljöpartiet i går röstade emot detaljplanen för att de anser att byggnaden har ett kulturhistoriskt värde och bör bevaras.

”Med så hög exploateringsgrad på en tomt, vilket är en mycket bra affär för markägaren, så tycker jag att kommunen kan ställa kravet att byggnaden ska bevaras” Anders Abel (MP)

Men majoriteten i natur- och byggnadsnämnden anser att det är viktigare att förtäta i kollektivtrafiknära områden och beslutade på sammanträdet i går att anta detaljplanen. En plan som sen också måste antas i fullmäktige i februari.

– Som fastighetsägare ska man ha rätt att riva och bygga upp ett nytt hus om det inte finns ett förbud mot det, utan är enligt planen. Visst ska det som är skyddsvärt skyddas, men jag är inte övertygad om att Vargen är ett sådant objekt, och det finns heller inga sådana beslut kring den här byggnaden, säger Christian Ottosson (C), ordförande i natur- och byggnadsnämnden.

Miljöpartiet anser att alternativen utretts för dåligt.

–Jag tycker inte att de utredningar som har gjorts går tillräckligt på djupet och kommunen borde också se över om det finns en möjlighet att köpa byggnaden. Men huvudkritiken är att det väldigt tidigt bestämdes kring rivning, i stället för att se över hur tomten kan förtätas på annat sätt, säger Anders Abel (MP).

ANNONS

Läs mer: Besiktning av rivningshotad länga döms ut

Han tycker att man borde se över möjligheten att bevara befintliga byggnader och i stället förtäta längs med kanterna på tomten.

– Det är ont om äldre bevarade affärsbyggnader och det här är ett stycke av Stuvsta historia. Med så hög exploateringsgrad på en tomt, vilket är en mycket bra affär för markägaren, så tycker jag att kommunen kan ställa kravet att byggnaden ska bevaras, säger Anders Abel.

Enligt en utredning skulle det kosta fastighetsägaren runt en miljon kronor att rusta upp det mest akuta på affärslängan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.