Stylisten Pamela behöver inte banta

Pamela Bellafesta och dottern Leonora får tips av Toni Wickman från kemikaliecentrum.
Pamela Bellafesta och dottern Leonora får tips av Toni Wickman från kemikaliecentrum.
Stylisten och modechefen Pamela Bellafesta vill inspirera folk att leva mer hållbart.
Men hur ser det ut i hennes eget hem i Pungpinan?
I onsdags var stadens kemikalieexperter på besök och rotade i skåp och garderober.

Pamela Bellafesta är en av testpersonerna i den kampanj som Stockholms stads kemikaliecentrum driver, där stockholmarna får tips på hur man kan leva kemikaliesmartare.

– Hon är ju en modemänniska så vi tänkte börja med att titta på kläder och textilier i garderoben och hallen, säger Toni Wickman från kemikaliecentrum.

Där hittade de bland annat en lackjacka.

– Sådana typer av jackor är ofta gjorda av pvc och det är inte så bra för miljön men hennes var gjord av polyuretan som är betydligt bättre, säger Katarina Johansson projektledare för kemikaliesmart hem.

Nästan alla Pamela Bellafestas kläder är i naturmaterial. Hon har också försökt att minimera sin egen garderob och handlar mycket kläder second hand eller lånar av vänner.

  Jag tycker att man ska tänka på att handla kläder som håller många år och att man ska låna av varandra. Fast jag är stylist äger jag inte en enda festklänning och man kan faktiskt ha samma klänning flera somrar i rad när man går på bröllop, säger hon.

Hon tycker också att miljömedvetenhet är en del av dagens mode.

– En modern garderob 2017 är liten. När man ser en kändis som har typ 200 skor så tänker man varför.

Pamela Bellafesta har länge försökt att kemikalie- och plastbanta sitt hem. Hon har till exempel bara stekpannor i gjutjärn och använder glas- och plåtburkar att lägga mat i istället för plats. Och i städskåpet har hon bytt ut kemiska rengöringsmedel mot såpa.

– Jag har ju en fyraårig dotter och en katt som går och leker på golvet så jag ville inte att det skulle vara fullt av kemikalier, säger hon.

Lärde du dig något nytt av kemikaliecentrums experter?

– Ja. Jag fick veta att läderskor som är behandlade med perfluorerade ämnen inte är så bra för miljön och att man har rätt att få information i butikerna om en vara innehåller några farliga ämnen. De måste inte kunna svara direkt men inom 45 dagar.

Enligt Katarina Johansson kom tidigare majoriteten av kemikalierna som läckte ut i naturen från industrier. Idag kommer de istället från flera små källor, bland annat invånarna.

Många finns i kök och badrum.  Svarta stekspadar riskerar till exempel att läcka ut kemiska ämnen från plasten i den varma maten. Redskap i trä och rostfritt är därför betydligt bättre val. Och konservburkar av metall bör man se upp med.

– Lacken på insidan kan innehålla Bisfenol A, ett ämnen som kan gå över i maten och påverka kroppens hormoner. Är det feta produkter som kokosmjölk går det enklare över i maten, än om det är krossade tomater, säger hon och förordar pappersförpackningar.

Att ändra sina vanor kan göra stor skillnad.

– Genom att göra kemikaliesmarta val minskar man både sin egen exponering och utsläppen i miljön. Det handlar både om det man tömmer ut i avloppen från produkter i städ- och badrumsskåp till sådant som avsöndras från textilier och damm. Vi hoppas att det här får spridning genom att ha de här pilotfamiljerna, säger Katarina Johansson.

Weeping Willows-sångarn Magnus Carlsson, Sveriges miljöminister Karolina Skog (MP), Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) och Youtubern Therese Zetterqvist har också fått besök av kemikaliecentrums experter.

Fakta

Undvik detta i kök, badrum, garderob och barnkammare

KÖKET: Stekpannor och bakformar med non-stick-beläggning. Beläggningen består dock ofta av högfluorerade ämnen som är svårnedbrytbara och i vissa fall hormonstörande. Det finns en stor risk för utsläpp av miljögifterna vid tillverkningen.

BADRUMMET: Att spraya blomdoft i badrummet efter toalettbesök är ett onödigt sätt att belasta inomhusmiljön och avloppen med kemikalier.

BARNKAMMAREN: Äldre skumgummi kan innehålla flamskyddsmedel som nu är förbjudna. Bra att byta ut gamla kuddar, madrasser och möbler från 70-, 80, och 90-talet som är stoppade med skumgummi. Även äldre gosedjur stoppade med skumgummi bör undvikas.

GARDEROBEN: Impregnera fluorfritt. Undvik regnkläder i PVC, välj polyuretan istället. Köp begagnade kläder.

LÄS ALLA TIPS HÄR: http://www.stockholm.se/kemikaliesmarthem

Källa: Kemikaliecentrum