Oro runt Medelhavet styr storkryssarna hit

Ett av fjolårets fartyg vid Stadsgårdskajen.
Ett av fjolårets fartyg vid Stadsgårdskajen.
I sommar kommer rekordmånga till Stockholm med kryssningsfartyg. 650 000 internationella kryssningsgäster förväntas stiga i land.
– Vissa dagar blir det trångt, säger Henrik Ahlqvist på Stockholms hamnar.

De internationella kryssningsfartygen börjar komma till Stockholm från den 30 april och i år förväntas rekordmånga passagerare.

Dessutom är fler fartyg än tidigare så kallade ”turnarounds”, vilket betyder att passagerarna börjar och slutar sin kryssning i Stockholm.

Östersjön är i dag enligt Henrik Ahlqvist, marknadsansvarig för passagerartrafik vid Stockholms hamnar, det tredje mest kryssningstäta området i världen.

– Det är bara Karibien och Medelhavet som ligger före, säger Henrik Ahlqvist.


Rekordmånga passagerare 

Internationella kryssningsfartyg i Stockholm.

Källa: Stockholms hamnar


Och den stora ökningen de senaste åren beror delvis på att Östersjön tar fartyg från Medelhavet, tror Stockholms hamnar.

Oroligheter i Turkiet, Syrien, Egypten, Libyen och Tunisien har gjort att många internationella rederier har satt kurs mot det baltiska havet i norr.

– Sedan den arabiska våren inleddes har det skett en förändring. När det gäller Medelhavet kan du i dag nästan bara sälja kryssningar mellan Spanien, Italien och Frankrike, säger Henrik Ahlqvist.

Har rederierna hittat hit själva eller har ni försökt sälja in Stockholm?

– Visst är det en långsiktig bearbetning tillsammans med Helsingfors, Tallinn och Köpenhamn. Vi har bra hamnar och att kunna vakna i en ny huvudstad varje dag, det kan du inte göra någon annanstans i världen, säger Henrik Ahlqvist.

Även S:t Petersburg och Visby ingår i Östersjösamarbetet.


MSC Fantasia är ett av de största fartyget som kommer till Stockholm i sommar. Här vid ett av fartygets första besök för säsongen. Foto: Pekka Pääkkö


650 000 passagerare förväntas i sommar gå i land från ett internationellt kryssningsfartyg.

– Att 650 000 människor besöker Stockholm är också ett jättebra sätt att marknadsföra staden så att fler kommer hit, säger Thomas Andersson, vd på Visit Stockholm.

Visit Stockholm och Stockholms hamnar uppskattar att passagerarna kommer att spendera 600 miljoner kronor – över en halv miljard – i sommar.

”Att 650 000 människor besöker Stockholm är också ett jättebra sätt att marknadsföra staden”

Thomas Andersson, Visit Stockholm

Och det är så kallade ”turnarounds” – de som börjar och slutar i Stockholm – som är mest lönsamma.

– Med fler turnaounds så får vi större ekonomisk effekt. Då ska passagerarna fram och tillbaka till Arlanda och en del behöver även hotellnätter, säger Thomas Andersson.

Fartygsturismen ser inte heller ut att minska. Stockholms hamnar är uppbokade minst två somrar framöver.

– Vi ser ingen tendens att det minskar. 2018 och 2019 har vi samma bokningsläge, säger Henrik Ahlqvist.

Men alla är inte positiva.

Boende i skärgården som i årtal stridit för att få Finlandsfärjorna att sakta ned ser nu nya hot mot sina stränder.

– De är ju gigantiska båtar och det har inte gjorts några undersökningar om hur de kan påverka stränderna, säger Clas Boström, boende vid Furusundsleden i Österåkers kommun, i en tidigare intervju med Mitt i.