Han ska styra upp Sundbybergs cykelnät

Gillar cykel som transportmedel.
Gillar cykel som transportmedel.
I veckan klubbades Sundbybergs cykelråd som består av politiker och representanter från cykelorganisationer. Per Ankersjö är ordförande.

Hallå där Per Ankersjö (C), före detta borgarråd i Stockholm och nyvald ordförande för Sundbybergs cykelråd. Rådet ska tycka till om nya byggprojekt och ta initiativ till cykelsatsningar i Sundbyberg.

– Jättespännande. Jag har jobbat mycket med cykelfrågan, inte minst som stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad. Jag var drivande i att ta fram den så kallade cykelmiljarden och har ett brinnande intresse för cykling. När regionen växer är det inte hållbart att alla sätter sig i en bil.

Vad är utmaningen?

– Sundbyberg är en av de städer som utifrån yta växer mest i Europa. När det byggs så mycket måste cykeln vara med från början. Många som flyttar in i Sundbyberg har ofta råd med både en och två bilar, då måste vi se till så man väljer bort den utvägen.

Vilka problem har Sundbyberg som cykelstad?

– Jag har cyklat runt en del, och det är absolut inget hopplöst fall. Sundbyberg ligger i framkant som enda kommunen med ett cykelråd. En sak man kan jobba med är att bort platser där det händer olyckor och uppstår konflikter, och leda om cykelbanor förbi byggområden.