ANNONS

S kan styra Tyresö ensamma

Tyresö kyrka
Tyresö kyrka.
Socialdemokraterna var stora i Tyresö församling redan tidigare. Nu kommer de med största sannolikhet att kunna styra ensamma, trots att de inte har egen majoritet. Det eftersom SD och Borgerlig Allians lämnar hela sju platser tomma.
ANNONS

Det största luckan runt sammanträdesbordet lämnar Borgerligt alternativ. De får sex mandat men har bara en kandidat, det enda namn som stod på valsedeln.

– Vi lyckades inte få ihop tillräckligt många namn, det var lågt intresse, säger Borgerligt alternativs Bengt Verlestam. Vi har försökt i flera år och hade årsmöte för alla medlemmar i våras och beslutade att inte ställa upp i valet. Men sedan ville en medlem ändå ställa upp. Nackdelen är att det blir tomma platser, det beklagar jag. Nu blev det så och man kan inte hindra människor som vill att ställa upp.

SD nästan fördubblade sitt väljarstöd och erövrade 12,2 procent av rösterna och är den andra stora vinnaren i Tyresös kyrkoval. De får nu fyra mandat mot tidigare två men har bara två kandidater.

– Det är både positivt och negativt, säger Leonid Yurkovskiy, politisk sekreterare för SD i Tyresö. Det finns uppenbarligen efterfrågan på vår politik i kyrkan. Det negativa är att vi inte hunnit växa ikapp.


Så gick valet till Tyresö kyrkofullmäktige

Preliminära siffror

Källa: Svenska kyrkan


SD hade under den senaste mandatperioden två mandat. Sedan ett och ett halvt har dessa platser varit obesatta.

– Den ena kandidaten, Kennerth Valtersson, flyttade från kommunen. Den andra, Per Carlberg, blev distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms län samt vice gruppledare i landstinget vilket gjorde att han inte längre kunde uppfylla sitt uppdrag inom kyrkopolitiken.

ANNONS

De problemen har inte socialdemokraterna.

– Oh, ja. Vi fyller våra platser med råge. Vi har ökat med två mandat och jag är glad att vi fått en så stor andel av de tillkomna röstande, säger Iréne Pierazzi, S,  och syftar på att valdeltagandet i Tyresö steg från 11 till 18 procent.

Hon har varit kyrkorådsordförande länge och kan inte minnas att partiet haft så stor majoritet tidigare. S fick enligt de preliminära siffrorna hela 48 procent av rösterna. Det innebär 17 av de 35 platserna i Tyresös kyrkofullmäktige och då saknas bara ett mandat innan de har egen majoritet.

Men med sju tomma platser har S i praktiken egen majoritet.

– Jag tycker att det är tråkigt. All demokrati bygger på att åsikter får brytas. Men vi försöker alltid uppnå samförstånd och det ska vi fortsätta med. Hittills har S suttit i minoritet det har bara varit en åsiktsskiljande fråga som krävt votering. Den handlade om vi skulle behålla eller lägga ner en förskola. Arbetet i kyrkan är inte politiskt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.