ANNONS

Styrelsen: Alla har vetat att projektet skulle genomföras

Till höger, Linda Langen Åkerlund, samfällighetens ordförande.
Till höger, Linda Langen Åkerlund, samfällighetens ordförande.
Oengagemang ligger bakom den uppkomna situationen på Gudö där boende riskerar att hamna hos Kronofogden, menar Linda Langen Åkerlund från samfällighetens styrelse.
– Vi är väldigt medvetna om läget – men i 2,5 års tid har vi uppmanat de boende att söka banklån, säger hon
ANNONS

Mitt i berättade i tisdags om att flera bosatta i Tutviken i utvecklingsområdet Gudö i Haninge varnar för att folk i byn riskerar att hamna hos Kronofogden på grund av minskade intäkter till följd av coronapandemin, samtidigt som ett stort gatubelysningsprojekt ska betalas. Boende säger till Mitt i att man utan gehör försökt få samfällighetsföreningen att välja ett billigare, solcellsdrivet alternativ, som man tror att alla hade haft råd med. I dag svarar styrelsens avgående ordförande Linda Langen Åkerlund på kritiken.

Artikel 1: Husägare oroliga vid gatuprojekt: ”Fattiga ställs mot rika”


Situationen i Tutviken, där fastighetsägare vittnat för Mitt om att fastighetsägarna måste få fram drygt 50 000 kronor i sommar för ny gatubelysning, har skapat oro i byn.

Flera har haft ett tufft år med förlorade jobb eller intäkter i coronapandemins kölvatten och det finns en risk att folk hamnar hos Kronofogden, har Tutviksborna Peter Lindquist och Lilian Langborg berättat.

Den 28 april fastställde årsstämman i samfällighetsföreningen att gå vidare med gatubelysningsprojektet på 51 000 kronor per fastighet. Enligt de boende väntas därefter ytterligare en investering när nio vändplaner ska anläggas i området.

Detta är ingen hobbygrej

Linda Langen Åkerlund, styrelsen

Peter och Lilian, som själva tillhör en informell arbetsgrupp i området, anser att man inte fått några motiv från samfälligheten på varför inte deras förslag på gatubelysning på 17 000 kronor per fastighet fått något gehör.

En kostnad de tror att alla hade haft råd med.

– Men detta är ingen hobbygrej. Belysningen måste uppföras enligt ortens standard, förklarar Linda Langen Åkerlund, avgående ordförande i Tutvikens samfällighetsförening, för Mitt i.

ANNONS

– Tittar du på en nyhetssändning efter en storm så förstår du att luftledningar rivs ned i ovädret och skulle kosta för mycket att använda. Och vi får inte använda de gamla stolparna i området. De är inte våra.

Beslut togs 2018

Langen Åkerlund beklagar situationen, men säger att medlemmarna i samfälligheten sedan 2012 fått veta om att vägbelysning och vändplaner varit på gång.

– På hemsidan finns sedan 2017 information om arbetet, säger hon.

I februari 2018 togs enligt Linda Langen Åkerlund beslut om armatur och stolpar vid ett möte där samtliga medlemmar var inbjudna. Tre alternativ presenterades och medlemmarna valde ett av dem, berättar hon.

 

Snöröjning, underhåll, översvämningar, allt måste Tutviksborna ordna själva sedan de tog över förvaltningen av vägarna från Haninge kommun för 10 år sedan. Det har fungerat, fram tills nu menar Peter Lindquist och Lilian Langborg.

Peter Lindquist och Lilian Langborg i Tutviken är några av dem som räds att flera i byn inte kommer att få fram pengarna till gatubelysningen. Foto: Pekka Pääkkö

 

På mötet presenterades enligt Linda Langen Åkerlund en cirkakostnad och medlemmarna informerades om att de behövde se över sin ekonomi och se till att de hade lånelöfte eller undansparade pengar.

– Inför mötet presenterades frågor och svar på hemsidan, säger Langen Åkerlund.

Fakta

Närmare 300 medlemmar finns i föreningen.

Tutvikens samfällighetsförening består av 171 fastigheter och 282 medlemmar.

Detta är inget föreningen ”bara trollat ur hatten”, berättar hon, utan problemet är att folk inte går på stämmorna.

– Styrelsen har informerat och informerat, men om medlemmarna inte kommer på stämmorna, inte läser på hemsidan och heller inte frågar eller visar intresse, så är det svårt att nå fram, säger Langen Åkerlund.

Har solscellsalternativ för gatubelysnung varit uppe för omröstning bland medlemmarna?

– Ingen medlem har inkommit med förslag till styrelsen om solscellsalternativ varken via brev, mejl eller på möten eller stämmor, säger Langen Åkerlund.

Men här går åsikterna isär.

Peter Lindquist och Lilian Langborg menar att det visst har presenterats alternativ för styrelsen om gatubelysning på solceller.

Linda Langen Åkerlund från styrelsen i Tutvikens samfällighetsförening. Foto: Privat

Linda Langen Åkerlund är avgående ordförande i styrelsen i Tutvikens samfällighetsförening. Foto: Privat

– Det har gjorts både tidigare år och på nytt i år när vi förstod att det här skulle bli dyrt, säger Peter.

Inför årsstämman 28 april i år skickades en presentation ut till samtliga medlemmar med en kostnadsberäkning, berättar Langen Åkerlund.

Lilian Langborg och Peter Lindqvist har bland annat föreslagit att Tutviksborna borde kunna sätta upp gatubelysning i de befintliga luftledningarna i området, men fått nej.

Vägarna, snöröjningen, översvämningarna – mycket har samfällighetsföreningen i Tutviken fått sköta själva sedan man tog över förvaltningen av vägarna från Haninge kommun. Det har gått fram tills nu. Nu ska dyr gatubelysning upp mitt under coronapandemin men det är oklart om alla får fram pengarna. Foto: Pekka Pääkkö

– Att folk blir av med arbetet är fruktansvärt. Vi förstår verkligen. Men om vi inte går vidare med projektet så kommer det bli ännu dyrare. Vi har fått uppskov två gånger tidigare för vägbelysningen och vi får inte uppskov igen, säger hon.

Om styrelsen misslyckas med att sätta upp gatubelysning och vändplaner till januari 2021 så tvångsförvaltas hela samfälligheten, enligt Linda Langen Åkerlund.

Vill inte bekräfta summorna

– Då får vi en syssloman från länsstyrelsen som tar över uppgiften. De vägföreningar som haft sysslomän har fått betala ännu mer för förvaltningen, säger Langen Åkerlund.

– Att gatubelysningen och vändplanen ska upp är beslutat och fastställt av den dåvarande fastighetsdomstolen och hovrätten. Vi i styrelsen utför det som är beslutat, varken mer eller mindre.

Linda Langen Åkerlund säger att styrelsen inte vill bekräfta de summorna som gatubelysningsprojektet, enligt medlemmarna, uppgett för Mitt i att projektet kostar.

 

Nyhetstips tips oss tipsa redaktionen på Mitt i

Fakta

Förvaltar vanligtvis enskilda vägar

En samfällighetsförening är en juridisk person där ägarna av de deltagande fastigheterna har ansvar och inflytande över drift och underhåll.

En stor anledning till att bilda en samfällighetsförening, och till exempel ta över förvaltningen av vägarna från kommunen, är att förenkla beslutsfattningen.

Ägarna till de fastigheter som har andel i en samfällighet är automatiskt medlemmar i samfällighetsföreningen.

Exempel på vad en samfällighetsförening vanligtvis förvaltar är enskilda vägar, parkeringsplatser, grönytor, lekplatser, bryggor, badplatser, bredband, trapphus och hissar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.