ANNONS

Så vill nya styret i Tyresö satsa nästa år

Så vill det nya styret ändra i Tyresös budget för 2019
De tre partierna prioriterarskolan, äldre och klimat- och miljöfrågorna.
Nu är det klart hur det nya styret – Miljöpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna – vill prioritera nästa år. I dag, tisdag, ska budgeten upp i kommunstyrelsen.
ANNONS
Fakta

Här är ett urval av förändringarna

8 miljoner till grundskolan för att möta krav på digitalisering, stärkt undervisning i moderna språk och matematik.

5 miljoner för bättre stöd till barn i behov av särskilt stöd samt för att öka personaltätheten, genom lärarassistenter, pedagoger och lärare. Mer pengar planeras.

10 miljoner till äldreomsorgen för att äldre ska få den omsorg de är i behov av.

3 miljoner kronor tas bort ut 2019 års budget för utredningen av Fårdala ridhus pågår fortfarande.

2,5 miljoner kronor för att stärka kommunens klimat- och miljöarbete.

3 miljoner kronor för restaurangen Utsiktens hyra.

500 000 för höjda kostnader till Södertörns brandförsvarsförbund.

De tre partierna har landat i hur de vill ändra budgeten för nästa år.

Den höjda skatten på 45 öre per intjänad hundralapp, som klubbades nyligen, räknar kommunen med ger cirka 55 miljoner kronor extra.

– De här pengarna vi får in räcker till att täppa hålen, säkra upp de verksamheter som går med underskott och till begränsade satsningar, säger Mats Lindblom (L), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Mest pengar till skolan

”Tillsammans för Tyresö” har tidigare gått ut med tre prioriterade frågor – skolan, äldre och klimat- och miljöfrågorna.

Mest pengar vill de tre partierna ska gå till skolan.

Till exempel ska åtta miljoner extra gå till grundskola nästa år för att ”möta nya krav på digitalisering och stärkt undervisning i moderna språk och matematik”.

Fem miljoner ska gå till att under höstterminen ge skolan ”bättre möjligheter att stödja barn i behov av särskilt stöd och öka personaltätheten”.

Klimat- och miljöarbetet får 2,5 miljoner extra. Ett miljöprogram ska tas fram. Äldreomsorgens tio miljoner som ska gå till att ”äldre får den omsorg de är i behov av”.

Besparingar väntar

Men inte bara satsningar väntar framöver. Som Mitt i Tyresö tidigare har skrivit om anser de tre partierna att kommunen under de närmaste åren står inför ett mycket svårt ekonomiskt läge.

Mats Lindblom menar att förvaltningarna snarast måste ”fördjupa det långsiktiga effektiviseringsarbete”.

– Under Allianstiden har vi jobbat med effektiviseringar genom att utgå från hur verksamheten är organiserad i dag och försökt förbättra och trimma det. Jag vill hävda att det inte är tillräckligt. Vi behöver ta ett större grepp. Finns det till exempel samordningar mellan förvaltningar eller ny teknik som gör att vi kan få till en större förändring?

Det är en lång resa som tar några år

Vad innebär det här konkret för kommunens personal under året?

– Jag tror inte personalen hinner se så mycket av de större förändringarna. Det är en lång resa som tar några år. På sikt tror jag det kommer göra att kommunen blir en mer attraktiv och modern arbetsgivare.

Besparingar krävs för att nå kommunens så kallade överskottsmål som bland annat är till för att klara framtida investeringar och pensionsskulden. Nästa år och 2020 är målet satt till 2 procent för att trappas upp och landa på 3 procent 2022.

– Jag tror det finns mycket att lära av de kunskaper som uppenbart finns i kommuner som bedriver verksamhet mer kostnadseffektivt än vad vi gör, säger Mats Lindblom.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.