Styvfar dömd till 9,5 års fängelse för övergrepp

Södertörns tingsrätt har dömt en söderortsbo till fängelse i nio år och sex månader för bland annat grov våldtäkt mot barn.
Södertörns tingsrätt har dömt en söderortsbo till fängelse i nio år och sex månader för bland annat grov våldtäkt mot barn.
En söderortsbo i 50-årsåldern har dömts till fängelse i nio år och sex månader för systematiska övergrepp mot sin minderåriga styvdotter.

I somras kom ett anonymt telefonsamtal till en stadsdelsförvaltning i söderort. Den som ringde tipsade om att en man hade begått sexövergrepp mot en minderårig flicka i sin bostad. I början av hösten greps en man i 50-årsåldern, misstänkt för bland annat våldtäkt.

Södertörns tingsrätt har nu dömt mannen till fängelse i 9 år och 6 månader för grov våldtäkt mot barn, försök till grov våldtäkt mot barn, övergrepp i rättssak och grov misshandel.

Offret för sexövergreppen var mannens minderåriga styvdotter. Enligt domen våldtog han henne systematiskt under flera års tid, bland annat genom att bära ut henne från hennes säng på natten och tvinga henne till samlag.

Mannens fru ska redan 2012 ha konfronterat honom med anklagelser om övergrepp. Enligt domen svarade han med att ta strypgrepp på henne och hota henne. Hoten fick uppenbarligen effekt – det dröjde nästan fyra år innan polisen till sist fick kännedom om vad som pågått i lägenheten.

Mannen själv nekar till brott och säger enligt domen att styvdottern blivit hjärntvättad av sin mamma. Mannens advokat Mikael Söderberg säger att han kommer att överklaga.

– Det var ett ovanligt hårt straff. Min klient nekar till det här så det finns alla anledning att överklaga.