Succé för andelsägande

Lotta Orfanidou längtar efter få köpa. ”Jag vill kunna göra saker på mitt sätt”, säger hon.
Lotta Orfanidou längtar efter få köpa. ”Jag vill kunna göra saker på mitt sätt”, säger hon.
På Skarpbrunnavägen ska de boende erbjudas möjligheten att köpa andel i sin bostad.
På Skarpbrunnavägen ska de boende erbjudas möjligheten att köpa andel i sin bostad.
Botkyrkabyggen ska testa den nya boendeformen andelsägarlägenhet i ett hus på Eriksbergs-åsen. Lotta Orfanidou och flera av hennes grannar gläds över möjligheten att köpa en andel till låg kontantinsats.

Snart kan fler fastigheter gå samma väg.

Intresset för att köpa en andels­ägarlägenhet är stort bland Botkyrkabyggens hyresgäster. Bostadsbolagets styrelse gick tidigare i år ut för att undersöka intresset för boendeformen i tre stora fastigheter på Skarpbrunnavägen. I en av dem anmälde 46 procent av hushållen intresse och man blir nu först i Sverige med att prova modellen.

Gensvaret blev stort även i de andra fastigheterna. Därför ska Botkyrkabyggen ta ställning till om en av dem eller båda också ska testas i pilotprojektet.

– Svar kommer senast i augusti, säger vd Ulf Nyqvist.

På Skarpbrunnavägen 71–85, där de boende ska erbjudas möjligheten att bli andelsägare, är glädjen stor bland de hyresgäster Lokaltidningen Mitt i talat med.

De boende kommer att få köpa en andel till låg insats. Det har tidigare talats om 15 000–30 000 kronor.

– Det känns jättebra. Jag ser fram emot att äga, kunna bestämma och investera lite, säger Lotta Orfanidou som planerar att göra om i badrummet.

Troligtvis kommer de som köper att renovera en hel del. I samma trapphus träffar vi kompisarna Mirlinda Kastrati och Susanna Sinanonvic. Båda vill köpa och båda vill precis som Lotta renovera.

– Det är låg standard i många av lägenheterna, säger Susanna Sinanovic.

Hon klagar på det röda plastgolvet på toaletten och det beiga plastgolvet i vardagsrummet. Samtidigt tror hon att ett köp är en god ekonomisk investering. Lägre månadskostnad lockar också.

– Jag tänkte att det här är en god chans att komma vidare, att få äga. Insatsen är inte så dyr.

Men det finns saker att komma ihåg för den som köper. Andels­ägare som gör vinst vid en vidareförsäljning betalar fem procent mer i skatt än den som säljer en bostadsrätt, och 2,5 procent av försäljningssumman går till Botkyrkabyggen och bolaget som utvecklat den nya metoden. Det går heller inte att göra rot-avdrag, och ägarna förmånsbeskattas eftersom andelsägarna har lägre månadskostnad än hyrestagarna.

– Men du kan göra avdrag på summan om du till exempel köper en ny spis eller lägger in ett nytt golv. Vi har varit öppna med all information, säger Ulf Nyqvist.

Hyresgästföreningen är kritisk.

– Bristen på hyresrätter är stor i Stockholmsregionen. Även i Botkyrka råder brist. En ombildad hyresrätt är en förlorad hyresrätt och kommer aldrig tillbaka, säger Terje Gunnarsson, regionsordförande i Stockholm.

Men Ulf Nyqvist menar att minskningen är marginell:

– Visst får vi något mindre utbud av hyresrätter. Men det är en ganska liten del. Vi räknar med att tio procent av bostäderna omsätts under ett år. Om 30–40 köper en andel skulle det innebära att det blir tre till fyra färre lägenheter per år som omsätts som hyresrätter.

Fakta

Andelsägande

I samma hus kan det finnas olika boendeformer. Några grannar kan välja att köpa, andra att fortsätta hyra av Botkyrkabyggen.

Den som köper ansvarar för underhåll av lägenheten.

Botkyrkabyggen ansvarar för alla allmänna utrymmen, exempelvis trapphus.