Kockarna med smak för guld

Efter fyra års minutiösa förberedelser kom belöningen. Det svenska kocklandslagets bidrag föll OS-juryn så väl i smaken att laget vann guld.

Viktor Westerlind pustar ut hemma i lägenheten i Midsommarkransen.

Han är en av elva kockar och konditorer som utgör det svenska kocklandslaget som i förra veckan vann guld vid Culinary Olympics, matlagnings-OS, i Tyskland.

– Alla höjde sig flera snäpp när det verkligen gällde. Det känns fortfarande lite overkligt att vi vann, säger han.

År 2009 vann Viktor Westerlind tävlingen Årets kock. Nu uppskattade han att tävla med lagkamrater.

– Det är jätteroligt att kunna dela upplevelsen med andra. Vi har haft en väldigt bra lagkänsla.

Från söderort hade han sällskap av Sköndalsbon och konditorn Johan Sandelin och Liljeholmsbon Klas Lindberg.

På den svenska segermenyn stod bland annat gravad och sotad långa med Kalixlöjrom och krispigt långaskinn samt kryddstekt kronhjortssadel med hjortkorv och sylta på hjortnacke. Efter fyra års arbete splittras nu, enligt traditionen, det svenska laget för att ge plats för nästa generations kockar.

Fakta

Succé för söderort i mat-OS

Fler söderortsbor som tog guld i årets mat-OS:

Stockholm Culinary Team (vann regionaltävlingen): Isaak Wiig, Gröndal, Richard Rymer-Rydén, Skarpnäck, Clara Andersson, Hagsätra, Helena Henriksson, Hagsätra, Timmy Johansen, Bandhagen.

Juniorlandslaget: Rodrigo Perez, Gamla Enskede, Emma Erlandsson, Älvsjö.