ANNONS

Succé för tillfälliga hallen – men till ett högt pris

Antalet besökare har exploderat i den nya saluhallen. Lina Holm handlade lika mycket i gamla hallen, men är positivt överraskad av den nya. ”Den här känns rymligare, mer strukturerad och ljusare. Den gamla kändes mörkare.”
Antalet besökare har exploderat i den nya saluhallen. Lina Holm handlade lika mycket i gamla hallen, men är positivt överraskad av den nya. ”Den här känns rymligare, mer strukturerad och ljusare. Den gamla kändes mörkare.”
Rivning och demontering av saluhallen är i full gång. Om knappt två år ska den öppna i kraftigt uppfräschad form.
Rivning och demontering av saluhallen är i full gång. Om knappt två år ska den öppna i kraftigt uppfräschad form.
Renoveringen av Östermalmshallen blir dyrare – igen. Den här gången ökar notan med 90 miljoner kronor.

En oväntad anledning till detta är att nya Östermalmshallen gjort succé – och fått massor med besökare.
ANNONS

Östermalmshallens renovering pågår för fullt och handlarna har flyttat ut till den tillfälliga hallen på Östermalmstorg.

– Vi håller på med rivning och demontering i den gamla hallen. Vi har också gjort miljöinventeringar vilket har blottat en del överraskningar, säger Olle Henriksson, fastighetskontorets projektledare:

– Vi har hittat PCB och andra ämnen som måste omhändertas på ett visst sätt.

Dessa upptäckter och en rad andra faktorer gör att projektnotan för renoveringen stiger än en gång –nu med 90 miljoner kronor. Slutpriset för staden och skattebetalarna väntas nu landa på 725 miljoner kronor enligt fastighetskontorets nya prognoser.

En annan förklaring till att kostnaderna ökat är enligt staden att byggbolagens priser ökar snabbare än inflationen.

– En del entreprenadupphandlingar ska fortfarande göras och det är inte 100 procent säkert var vi landar kostnadsmässigt. Konkurrensen är besvärande i Stockholm. Det är höga priser och i vissa fall få anbud. Det påverkar också naturligtvis, säger Olle Henriksson.

Att ytterligare ovälkomna upptäckter i hallen ska göras går enligt Olle Henriksson inte att utesluta.

– Vi har öppnat väggar, tak och golv så vi har gjort det mesta vad hitta för överraskningar. Sannolikheten att något dyker upp finns, men om det händer bedömer jag att kostnadspåverkan på hela projektet blir ganska liten. Men osvuret är bäst.

Kommer ni att kunna öppna saluhallen i tid?

ANNONS

– Vi jobbar för det. 26 april 2018 är vårt fulla fokus. Vi för dialog med Hotell Diplomat om en gemensam invigning då. Att hotellets detaljplan ska bli klar är den största osäkerheten tidsmässigt. Vi får signaler om att detaljplanen där beviljas i juni, men det är samma där – osvuret är bäst, säger Olle Henriksson.

Men det är också angenäma problem som påverkat kostnaderna. I den gamla hallen handlade 30 000 personer i veckan, men till paviljongen på torget har det kommit 50 000 besökare varje vecka hittills Det berättar Olle Henriksson som också fått indikationer från säljarna att omsättningen har ökat sedan flytten.

– Vi får göra lite åtgärder för att möta den ökningen eftersom handlarna fått anställa mer personal. Bland annat behövs fler personalutrymmen och det fattas 100 ombytesskåp. Det har påfört en kostnad på närmare 2 miljoner kronor.

Staden tror att en förklaring till besökssuccén kan vara att fler unga letat sig till hallen på torget.

Helena Ulfsparre handlar i den nya hallen och köper den förklaringen.

– Jag var aldrig så förtjust i den gamla hallen och tänkte att den bara var för äldre. Jag visste inte vad jag skulle tro när den provisoriska hallen byggdes, men den känns faktiskt modernare, säger hon.

Fakta

Därför fördyras renoveringen

Bjälklaget i Östermalmshallen har visat sig vara i betydligt sämre skick än man först trott och måste bytas ut helt och hållet.

Den tillfälliga hallen på Östermalmstorg blev svårare att bygga än planerat. Bland annat flyttades alla ledningar under torget vilket gjorde att kostnaderna drog i väg.

Att det blir Hotel Diplomat som flyttar in i huset bredvid på Nybrogatan, och inte kontor som först planerat, har också höjt kostnaderna för staden.

Besöken har gått från 30 000 i veckan i gamla hallen till 50 000 i hallen på torget, vilket gjort att mer personal behöver anställas och mer personalutrymmen behöver ordnas av staden.

PCB och andra ämnen har hittats och saneringsjobbet har utökats.

Upphandlingarna har gått trögt och staden har fått betala mer än önskat till entreprenörerna.

Källa: Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.